Diefstal koperleiding waarschijnlijk oorzaak explosie flat in Heerlen

Flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen.
Flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De explosie in een flat in Heerlen, maandag, is waarschijnlijk veroorzaakt door de diefstal van gasleidingen. Technisch onderzoek heeft uitgewezen dat koperleidingen zijn gestolen. Bij de explosie afgelopen maandag raakten drie mensen gewond.

Een woordvoerder van woningcorporatie Woning Zuid, maakte eerder deze week bekend dat de schade die is veroorzaakt door de gasexplosie oploopt tot in de miljoenen euro’s.

Constructieschade

Achttien appartementen werden weggevaagd, wat voor minimaal 1,8 miljoen euro aan schade opleverde. Daar komen nog schadeposten van beschadigde omliggende panden bij, die meer dan een miljoen euro zullen bedragen. Er is constructieschade aan omliggende panden, 42 appartementen zijn zwaar beschadigd en nog eens 96 andere woningen raakten licht beschadigd. Ook zal Woning Zuid de kosten voor de huisvesting van de ontheemde bewoners op zich nemen.

Koperdiefstal

Koperdiefstal komt vaker voor in Nederland, maar dan vooral langs het spoor. In Nederland werd in 2013 elke dag koper langs het spoor gestolen.

De locatie van de flat:

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Koper knippen langs het spoor is een lucratieve bezigheid’(€)

    • Maarten Back