16-jarige jongen krijgt 20 maanden cel voor doodsteken klasgenoot

Scholieren bij het Corbulo College. Foto ANP Bas Czerwinski

De 16-jarige jongen die vorig jaar een klasgenoot doodstak op een middelbare school in Voorburg, krijgt twintig maanden jeugddetentie en jeugd-tbs.

De rechtbank in Den Haag besliste vandaag dat de zestienjarige Anthony schuldig is aan moord. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank:

“Bij de minderjarige dader zijn stoornissen vastgesteld die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het delict”

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. D. moet ook de kosten van de begrafenis van het slachtoffer betalen aan de nabestaanden. D. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, zo meldt zijn zijn advocaat Hajé Weisfelt aan RTL Nieuws.

Het slachtoffer, de vijftienjarige Wesley, werd tijdens een middagpauze op het schoolplein van het Corbulo College in Voorburg in zijn nek gestoken. Hij stierf in het schoolgebouw. De steekpartij is vastgelegd op camera’s.

De advocaat van D. heeft in de rechtszaal betoogd dat D. structureel slachtoffer was van pesterijen. Het OM heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan, ook op vorige scholen van de jongen. Daaruit bleek dat er geen sprake was van pesten. De rechtbank gaat nu mee in de redenering van het OM:

“De jongen blijkt wel gedragsproblemen te hebben, waardoor hij regelmatig in conflict met anderen kwam. De reacties die dat uitlokte werden door de dader vaak ervaren als pesten. De rechtbank vindt dan ook dat wel de stoornissen maar niet het vermeende pestgedrag een rol hebben gespeeld bij de gruwelijke daad, die veel leed heeft aangericht bij de nabestaanden van de 15-jarige jongen en zijn schoolgenoten.”

Een klasgenoot die het mes aan D. gaf, is volgens de rechtbank schuldig aan verboden wapenbezit, maar is niet zoals het OM had bepleit medeschuldig aan de moord. Hij krijgt geen straf meer “omdat straf op dit moment geen opvoedkundige werking meer heeft”.

“Hij voelt zich erg schuldig over wat er is gebeurd en heeft het afgelopen half jaar huisarrest gehad.”

    • Eva Smal