Westra, Boom en Nibali welkom, maar toezicht op Astana blijft

Lars Boom vorige maand in actie voor Astana tijdens de etappekoers Parijs-Nice. ANP-EPA / Sebastien Nogier

Uitstekend nieuws voor Lieuwe Westra en Lars Boom. Hun wielerploeg Astana mag gewoon blijven koersen in de eredivisie van het wielrennen: de World Tour. De Kazachse wielerploeg dreigde door de internationale wielerunie UCI niet toe te laten tot de belangrijkste wedstrijden vanwege dopingpraktijken.

Astana houdt zijn licentie voor de World Tour, maar blijft onder streng toezicht staan. De licentiecommissie van de UCI heeft dat besloten na onafhankelijk onderzoek van de universiteit in Lausanne en verdediging van Astana bij de licentiecommissie.

Zonder in detail te treden meldt de UCI dat Astana gedurende het seizoen aan “bijzondere maatregelen” moet voldoen. Dit wordt op gezette tijden getoetst. Raakt de ploeg in overtreding of komen nieuwe onregelmatigheden aan het licht, wordt het onderzoek heropend.

Het nieuws zal ook Tourwinnaar Vincenzo Nibali goed doen. Hij dreigde zijn titel komende zomer in de Ronde van Frankrijk niet te kunnen verdedigen. Astana kwam onder verdenking te staan omdat het antidopingbeleid niet overeen zou komen met het eerder door de ploeg geschetste beeld.

De UCI kreeg eind vorig jaar forse kritiek omdat zij Astana ondanks de dopingperikelen toen al een licentie verstrekte. Daarna bedacht de bond zich en stelde een nieuw onderzoek in om de ploeg toch te kunnen weren.

Twitter avatar boers_nando Nando Boers De boodschap van vandaag: alles is weer zo’n beetje geoorloofd bij wielerteams. Renner altijd schuldig, team nooit. #astana.
Twitter avatar arjanschouten Arjan Schouten Lieuwe Westra kreeg mail met goede nieuws vd teamleiding Astana en reageerde rustig. ,,Mooi, dan kunnen we nu weer koersen.” #Astana
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld En we zijn weer terug bij af. #astanagate
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Zucht.

Rond de ploeg is altijd rumoer over doping geweest. Huidig teambaas Aleksandr Vinokoerov werd in 2007 uit de Tour de France gezet wegens bloeddoping. Vorig seizoen werden de broers Maksim en Valentin Iglinski ontslagen nadat ze op epo waren betrapt, in de opleidingsploeg was het drie keer raak met positieve gevallen. Werknemers van Astana worden ervan verdacht dat ze contact hebben gehad met dopingarts Michele Ferrari.

Lees ook:
- Dubieus Astana krijgt toch licentie: een absurd besluit of best logisch?

    • Jules Seegers