Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Vulkaan Calbuco geeft spetterende show

Duizenden mensen in het zuiden van Chili zijn gisteravond en vanochtend geëvacueerd nadat de vulkaan Calbuco voor het eerst in 43 jaar was uitgebarsten. Tot nu toe is niemand gewond geraakt of als vermist opgegeven, maar uit voorzorg zijn zo’n vijfduizend mensen binnen een straal van twintig kilometer naar veiliger oorden overgebracht. De vulkaan ligt in de regio Los Lagos, zo’n 1.300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Veel publieke gebouwen en scholen in het gebied rondom de Calbuco zijn gesloten. De Chileense autoriteiten hebben vluchten geannuleerd vanwege vulkanische as in de atmosfeer. Buurland Argentinië heeft maatregelen genomen in de zuidelijke stad Bariloche, ongeveer 100 kilometer van Calbuco. Burgers kregen te horen dat ze binnen moeten blijven, vanwege verwachte aswolken. De uitbarsting van de Calbuco kwam onverwacht, ook al wordt de 2.003 meter hoge vulkaan gezien als een van de drie actiefste van Chili. Lees hier meer over de uitbarsting van Calbuco.
Vanaf het Nahuel Huapi-meer, de Regio Negre-provincie, 1570 km ten zuidwesten van Buenos Aires.
AFP / Francisco Ramos Mejia
Vanuit Puerto Montt, Zuid-Chili.
AFP / ATON CHILE / Diego
Vanaf Puerto Varas city, ten zuiden van Santiago, 22 april.
REUTERS / Carlos Gutierrez
Vanaf Puerto Varas city, ten zuiden van Santiago, 22 april.
AFP / Giordana Schmidt
Vanaf Puerto Varas city, ten zuiden van Santiago, 22 april.
AFP / Giordana Schmidt
Vanaf Puerto Montt, 22 april.
REUTERS / Sergio Candia
Vanaf Puerto Varas, 23 april.
REUTERS / Sergio Candia
Smoke and ash rise from the Calbuco volcano as seen from the city of Puerto Montt, April 22, 2015. The Calbuco volcano in southern Chile erupted for the first time in more than five decades on Wednesday, sending a thick plume of ash and smoke several kilometres into the sky.
REUTERS / Sergio Candia