VS: Rusland schendt afspraken Minsk-2 akkoord

Rusland heeft opnieuw luchtafweersystemen naar het oosten van Oekraïne gestuurd. Rebellen die er vechten tegen Oekraïense troepen worden daarnaast getraind door Russische militairen. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bij monde van woordvoerder Marie Harf. De Russische inmenging zou een schending zijn van het akkoord dat Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk in februari sloten.

Een dorpje in de buurt van de voormalige Internationale luchthaven van Donetsk, die maandenlang het toneel was van gevechten tussen rebellen en het Oekraïense leger
Een dorpje in de buurt van de voormalige Internationale luchthaven van Donetsk, die maandenlang het toneel was van gevechten tussen rebellen en het Oekraïense leger Foto EPA / Alexander Ermochenko

Rusland heeft luchtafweersystemen naar het oosten van Oekraïne gestuurd. Rebellen die er vechten tegen Oekraïense troepen worden daarnaast getraind door Russische militairen. Dat stelt althans het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bij monde van woordvoerder Marie Harf. De Russische inmenging zou neerkomen op een schending van het akkoord dat Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk in februari sloten.

Het gaat volgens Harf om “de grootste hoeveelheid Russische luchtafweergeschut in Oost-Oekraïne sinds augustus”, schrijft persbureau AP. Dat de trainingen die pro-Russische strijders krijgen steeds complexer van aard worden “laat er geen twijfel over bestaan dat Rusland betrokken is”. Zo zouden er ook oefeningen zijn waarbij onbemande luchtvaartuigen worden ingezet; volgens Harf ook bewijs van Russische betrokkenheid.

Opnieuw troepenopbouw

Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne was vanaf het begin op 14 februari al broos en is alleen nog maar kwetsbaarder geworden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei maandag dat hij vond dat een golf van schendingen van de wapenstilstand voorbij is.

Het Kremlin heeft enige direct betrokkenheid bij het conflict altijd ontkend. De Amerikanen constateren echter juist weer troepenopbouw aan de Russische grens met Oekraïne, in een mate die sinds oktober niet is gezien, schrijft de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne:

Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt Russia is building up its forces along its border with Ukraine. http://t.co/uWmmQMpwwa
Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt After maintaining a relatively steady presence along the border, Russia is sending additional units there.
Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt These forces will give Russia its largest presence on the border since Oct. 2014. It has redeployed elements near Belgorod, opposite Kharkiv
Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt Russia has continued to ship heavy weapons into eastern Ukraine since the “Minsk 2” ceasefire took effect on 15 February.

Hybride oorlog

Het conflict in met name de regio’s Loegansk en Donetsk heeft het leven gekost aan meer dan 6000 mensen. Het was vorige week een jaar geleden dat ‘Anti-Maidan’-demonstraties voor meer autonomie uitliepen op geweld, dat sindsdien nooit helemaal is opgehouden. De rebellen, die met name in het begin vaak werden aangevoerd door Russische (ex-)militairen, riepen in dat jaar de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk uit.

Het conflict wordt ook wel gekenschetst als een “hybride” oorlog, omdat het Kremlin erover spreekt als interne Oekraïense burgerkrijg, terwijl bewijs over betrokkenheid van de Russische Federatie zich opstapelt. De vraag hoe de volksrepublieken aan zoveel hoogwaardig materieel kwamen, waaronder naar alle waarschijnlijkheid ook een Boek-raket waarmee op 17 juli vlucht MH17 werd neergehaald met 298 inzittenden aan boord, is nooit beantwoord.

Lees verder in NRC: Hartelijk dank voor uw patriottisme, een reconstructie door Laura Starink van één jaar oorlog in Oekraïne. Lees ook de analyse Politieke leiders in de mist van de oorlog van commentator Juurd Eijsvoogel