Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

VN-rapporteur: akkoord over illegalen ‘bureaucratische rommel’

De plannen van de coalitie over ‘bed, bad en brood’ zijn in strijd met het internationaal recht. Dat zegt Philip Alston, de mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties, in een reactie tegen NRC Handelsblad. Alston liet zich eerder al zeer kritisch uit over het uitblijven van opvang voor uitgeprocedeerde illegalen.

Alston is bijzonder kritisch over het door VVD en PvdA gesloten akkoord over de illegalenopvang.
Alston is bijzonder kritisch over het door VVD en PvdA gesloten akkoord over de illegalenopvang. Foto EPA / Stephen Morrison

De plannen van de coalitie over ‘bed, bad en brood’ zijn in strijd met het internationaal recht. Dat zegt Philip Alston, de mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties, in een reactie tegen NRC Handelsblad. Alston liet zich eerder al zeer kritisch uit over het uitblijven van opvang voor uitgeprocedeerde illegalen. De oplossing die de VVD en PvdA gisteren presenteerden noemt Alston “opgetuigde bureaucratische rommel, waarbij een hoop details proberen te verhullen dat het kabinet toegang tot onderdak probeert te voorkomen”.

De VVD en PvdA spraken af dat er centrale opvang komt in de vijf grote steden plus Ter Apel. Maar de duur van die opvang is beperkt en als na deze periode geen sprake is van terugkeerbereidheid, wordt de vreemdeling weer uit de voorziening gezet. Volgens Alston is daarmee de ‘bottom line’ dat uitgeprocedeerden weer op straat terecht kunnen komen:

“Terwijl je zulke basale mensenrechten als bed, bad en brood niet voorwaardelijk mag maken. Je mag niet zeggen: ik geef jou de basis áls… de Nederlandse overheid zou beter gewoon openlijk kunnen toegeven dat ze mensenrechten afwijzen.”

Op de vraag of hij inschat dat de plannen standhouden bij de Nederlandse rechter, zegt hij: “Als die gewoon de internationale verdragen en mensenrechten in acht neemt, kan dat niet het geval zijn.”

Alston kritiseerde eerder houding Nederland

De Australiër Alston is Speciaal Rapporteur van de VN voor extreme armoede en mensenrechten. Hij zei eerder in een interview met NRC (€) dat van Nederland toch niet te veel was gevraagd om “0,01 procent van de begroting” in te zetten om mensen te helpen “die in absolute ellende en armoede leven”:

“Het gaat om relatief zo’n klein bedrag. En er zijn genoeg andere maatregelen die het kabinet zou kunnen nemen om migranten af te schrikken. Het is heel ongelukkig om met dat doel van afschrikking, mensen hun basale voorzieningen te ontzeggen.”