‘Vijf aanslagen in Frankrijk voorkomen sinds Charlie Hebdo’

Agenten patrouilleren op straat tijdens de protestmars in Parijs tegen de aanslagen op Charlie Hebdo
Agenten patrouilleren op straat tijdens de protestmars in Parijs tegen de aanslagen op Charlie Hebdo Foto: ANP / Pierre Crom

Sinds de aanval op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo zijn er in Frankrijk vijf soortgelijke aanslagen verijdeld. Dat zei de Franse premier Manuel Valls vanmorgen in een radio-uitzending volgens persbureau AFP.

Een van de verijdelde plannen was om kerkgangers aan te vallen die onderweg waren naar de dienst. Volgens Valls is de terreurdreiging in Frankrijk ernstiger dan ooit.

“De dreiging is nog nooit zo groot geweest, wij hebben nog niet eerder in onze geschiedenis het hoofd moeten bieden aan dit soort terrorisme.”

Uitspraken daags na arrestatie terreurverdachte

Gisteren werd een Fransman van Algerijnse afkomst gearresteerd in Parijs. De 24-jarige informaticastudent wordt ervan verdacht plannen te hebben om “een of twee” kerken aan te vallen. Ook zou hij afgelopen weekend een vrouw hebben vermoord.

De man zou volgens Franse media zijn gepakt nadat hij zichzelf met een wapen had verwond en een ambulance had gebeld. Omdat hij vreemd gedrag vertoonde, is de politie er bij gehaald. Bij hem thuis werden vervolgens belastende documenten gevonden.

Zijn auto is volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken met een “arsenaal van meerdere oorlogswapens” - waaronder een kalasjnikov, kogelvrije vesten en telefoons - teruggevonden in het zuiden van Parijs.

    • Sjoerd Klumpenaar