Van AkzoNobel moet alles uit, behalve het gehoorapparaat

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel in het Hilton in Amsterdam.

Wie: CEO Ton Büchner, financieel directeur Maëlys Castella en de rest van de raad van bestuur, én de raad van commissarissen - onder leiding van voorzitter Antony Burgmans.

Zet u al uw elektronische apparatuur even uit? Alles behalve uw gehoorapparaat natuurlijk. Die mogen de bejaarde toehoorders gewoon aanlaten van het AkzoNobel-bestuur. President-commissaris Antony Burgmans ís niet zo flauw. Een tikje verveeld, dat wel. Hij wil deze aandeelhoudersvergadering graag zo efficiënt mogelijk aanpakken, heeft hij besloten. En dus zijn er wat regels.

Alstublieft, beknopt

“Wees beknopt. Stel al uw vragen in één keer. Geen herhalingen alstublieft.” En dan: “Wees beknopt. Stel al uw vragen in één keer. Geen herha-..” Schaterende bejaarden. Burgmans kent zijn publiek. En wie slecht ter been is, laat hij nog even weten, kan de hostess wenken. Die komt de microfoon dan brengen.

Zo. En dan snel iedereen weer in de taxi naar huis #efficiënt #AkzoNobel #aandeelhoudersvergadering

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Ter zake.

CEO Ton Büchner heeft allereerst een filmpje voor zijn aandeelhoudersclub. En daarna nog drie. Flitsende beelden van het verf- en chemieconcern, muziekje erbij. “2014 was een uitdagend jaar”, zegt Büchner dan. “De markten hebben ons niet geholpen. De verzwakte euro, de onrust in Rusland..”

Vandaar de omzetdaling met twee procent in 2014. Er zijn kostenbesparingen en efficiëntieslagen doorgevoerd, ontslagen gevallen. “Ook voor onze werknemers was het dus een zwaar jaar. Gelukkig gaat het dit jaar alweer beter. Ze hebben door geknokt namelijk. Want ze hebben een passie voor excellentie. Begrijpt u.” Begrepen.

En lekker efficiënt

Burgmans zegt het nog maar een keer: of de vragen tijdens het vragenrondje in één keer gesteld kunnen worden. “Dus alles in één keer per thema, goed?” Goed hoor, zegt de meneer van de Vereniging van Effectenbezitters voordat hij van wal steekt. “Alles in één keer om u happy te houden.” Burgmans: “Het gaat niet zozeer om míjn geluk, maar om dat van ons allen. We houden het graag efficiënt.”

Vandaar dat de taxi’s voor het Hilton na afloop alvast klaarstaan, en er geen spoor meer te bekennen is van het buffet. Je leest in de krant altijd over het geschrans na zo’n vergadering, legt de hostess uit. “Dat willen we hier gewoon niet.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken