Twee jaar voorwaardelijk en boete voor voormalig CIA-baas Petraeus

De voormalig CIA-chef David Petraeus is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 100.000 dollar (bijna 93.000 euro). Petraeus stond terecht wegens een affaire met de schrijfster van zijn biografie, Paula Broadwell, aan wie hij vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld.

Voormalig CIA-baas David Petraeus verschijnt bij de rechtbank.
Voormalig CIA-baas David Petraeus verschijnt bij de rechtbank. Foto AP / Bob Leverone

De voormalig CIA-chef David Petraeus is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en 100.000 dollar (bijna 93.000 euro), schrijft persbureau Reuters. Petraeus stond terecht wegens een affaire met de schrijfster van zijn biografie, Paula Broadwell, aan wie hij vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld.

Petraeus gaf Broadwell, een reservist van het Amerikaanse leger, toegang tot zijn e-mailaccount bij de CIA en andere gevoelige informatie. De topman trad na het uitkomen van de affaire in 2012 af als directeur van de inlichtingendienst. Kort daarna troffen FBI-agenten op de computer van Broadwell geheime documenten aan. Het schandaal kwam aan het licht doordat Broadwell hatelijke mailtjes stuurde naar een andere vrouw.

Broadwell vertelde ABC News in 2013 over haar affaire.

Wie is petraeus?

Generaal David Petraeus gold tot zijn val als een van de succesvolste Amerikaanse militairen van na 1945. Veertig jaar lang bouwde hij aan zijn reputatie in het leger. Vooral de manier waarop hij de oorlog in Irak voor de Amerikanen tot beheersbare proporties wist terug te brengen, maakte indruk. Na een periode in Afghanistan, die minder succesvol was, werd hij directeur van de CIA. In die functie trad hij zelden in de openbaarheid, maar was hij medeverantwoordelijk voor de geheime oorlog met onbemande vliegtuigen in onder meer Pakistan, Jemen en Afghanistan.

De zaak gemist? Lees: Het schandaal rondt Petraeus, dit zijn de hoofdrolspelers.