Twee gijzelaars gedood bij Amerikaanse drone-aanval

Foto: EPA / Yahya Arhab

In januari zijn bij een Amerikaanse drone-aanval twee gijzelaars om het leven gekomen op de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Dat bevestigt het Witte Huis aan persbureau Reuters. Het zou gaan om een Amerikaanse arts en een Italiaan die werden vastgehouden door Al-Qaedastrijders.

Het Witte Huis zegt in een geschreven reactie de dood van de gijzelaars te betreuren. Bij het uitvoeren van de aanval op het pand was niets bekend over de aanwezigheid van de gijzelaars.

Bij het bombardement kwamen ook de gijzelnemers om, onder wie een prominent Al-Qaedakopstuk en de Amerikaanse Al-Qaedawoordvoerder Adam Gadahn, beter bekend als Azzam Al-Amriki (Azzam de Amerikaan).

Obama neemt verantwoordelijkheid in verklaring

In een verklaring zei de Amerikaanse president Obama vanmiddag de dood van de gijzelaars persoonlijk hoog op te nemen.

“Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor al onze antiterreuroperaties. Wat er is gebeurd spijt me enorm.”

Volgens het statement van het Witte Huis was de operatie wettelijk gerechtvaardigd. Obama zei in zijn toespraak een onafhankelijk onderzoek te hebben gevraagd naar de dood van de twee gijzelaars. De Italiaanse premier Renzi en de familie van de omgekomen arts zijn gisteren op de hoogte gesteld.

De hele verklaring is hier terug te zien:

https://youtu.be/P5w_2sllOZ8

“De Amerikaan” binnen Al-Qaeda gesneuveld

Onder de gedode gijzelnemers zou Azzam Al-Amriki zijn, de Amerikaanse woordvoerder van Al-Qaeda.

De als Adam Gadahn geboren Amerikaan dook in 2004 op in een vijf kwartier durende propagandafilm van de terroristische beweging, waarin hij in accentloos Engels de Verenigde Staten bedreigde met aanslagen.

Gadahn radicaliseerde rond zijn zestiende en vertrok in 1998 naar Pakistan, om in 2001 al het contact met zijn familie te verbreken. Hij werd er media-adviseur voor Al Qaeda en kwam op de FBI-lijst van meest gezochte personen.

Lees ook het opiniestuk dat buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel voor NRC Handelsblad schreef over Azzam Al-Amriki: Terrorist na een paar verkeerde afslagen (€)