Premier Nieuw-Zeeland moet excuses maken

Premier John Key
Premier John Key Foto AP

De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft gisteren zijn excuses aangeboden aan een serveerster van een café. Key had er een gewoonte van gemaakt tijdens zijn regelmatige bezoeken aan het café aan haar paardenstaart te trekken. De serveerster uit het café in de buurt van Keys woning schreef eergisteren over haar ervaringen op de website The Daily Blog.

Key zou met het trekken zijn begonnen tijdens de campagne voor zijn herverkiezing vorig jaar. „Hij trok aan mijn staart en wees vervolgens naar zijn vrouw als schuldige”, schrijft de serveerster. Ze vroeg Key meermaals te stoppen en waarschuwde hem dat ze zou „terugslaan”. Daarop kwam de Nieuw-Zeelandse premier langs met twee flessen wijn als excuus en zei „zich niet te realiseren wat hij haar aandeed”. Het ministerie van Key bevestigde de kwestie gisteren.

Het is niet voor het eerst dat Key, premier sinds 2008, door onhandigheid in het nieuws komt. Zo trok hij al eerder aan de paardenstaart van een meisje, meldt The Guardian. Ook flapte Key er ooit uit dat hij was gesteriliseerd. „Misschien is dat iets te veel informatie voor een persconferentie”, zei hij er direct achteraan. En in een radioprogramma zei Key dat de rode trui van de presentator „gay” was. Op internet verscheen ooit een foto van Key die op de verjaardag van zijn zoon poseerde met een fles champagne. Key reageerde dat hij de fles niet in zijn eentje had opgedronken. Wel volgden cynische reacties als: „Is dit bedoeld als onderdeel van het nieuwe eetprogramma op scholen?”