Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Terugkijken: spectaculair kleurenpalet tijdens de uitbarsting van Calbuco

Foto AFP/David Cortes

Metershoge wolken van rook en as, duizenden mensen geëvacueerd, scholen gesloten en vluchten geannuleerd. De uitbarsting van de vulkaan Calbuco in het zuiden van Chili heeft het dagelijks leven in de regio Los Lagos overhoop gegooid. Het leverde ook prachtige beelden op.

Er zijn verschillende time-lapse video’s van de uitbarsting online verschenen:

Spectaculair palet van kleuren

De Calbuco is een stratovulkaan die sinds 1837 minstens tien keer is uitgebarsten. Het maakt deel uit van een keten vulkanen langs de Argentijns-Chileense grens. En terwijl de lucht zich gisteren vulde met rook en as ging de zon langzaam onder, waardoor velen getuige waren van een almaar veranderend en spectaculair palet van kleuren.