Sterke film over Hendrix

Sinds de wereldpremière roeren Jimi Hendrix-fans zich flink, want Jimi: All Is by My Side doet de werkelijkheid geweld aan. Misschien had John Ridley (scenarist van 12 Years a Slave) zijn mooi vormgegeven biopic over de vernieuwende gitarist niet moeten beginnen met ‘gebaseerd op ware gebeurtenissen’. Ridleys film, die zich beperkt tot Hendrix’ jaar in Londen (1966-1967), biedt wel degelijk een sterk portret van het eigenzinnige gitaarbeest – invoelend gespeeld door rapper André Benjamin van Outkast. Wat de Hendrix-fans vast tegenstaat, is dat het verhaal zich vooral concentreert op de drie vrouwen die vlak voor zijn doorbraak rond de zachtmoedige gitarist cirkelden: model Linda Keith, vriendin van Stones-gitarist Keith Richards, kapster Kathy Etchingham en (de fictieve) Ida die hem graag wil inlijven bij de burgerrechtenbeweging.

Helaas lagen de erven van Hendrix dwars, dus het muzikale vuurwerk ontbreekt. En de gesprekken die Ida met Hendrix voert, voelen misschien weinig spectaculair, maar ze leggen veel bloot over de mens Hendrix. Zo hunkert hij naar bevestiging van zijn vader Al, maar krijgt slechts dedain als hij hem belt. Geen wonder dat Jimi troost zoekt bij elke vrouw die wel het unieke talent in hem ziet. Een gevoelige ziel die met zijn vlammende gitaarspel zijn demonen uitdreef.

    • André Waardenburg