‘Slechts plek voor 5.000 bootvluchtelingen in heel Europa’

Ongeveer 545 migranten komen aan in Salerno, Italië.
Ongeveer 545 migranten komen aan in Salerno, Italië. Foto EPA / Ciro Fusco

Europa zal slechts 5.000 hervestigingsplaatsen aanbieden aan bootvluchtelingen, de overige migranten worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Dat blijkt uit een ontwerpakkoord, een vertrouwelijk document, voor de spoedbijeenkomst die vandaag in Brussel over de vluchtelingen wordt gehouden. Het document is ingezien door The Guardian.

Tijdens de EU-top willen Europese leiders praktische maatregelen formuleren om nieuwe tragedies op de Middellandse Zee te voorkomen. Europees president Donald Tusk riep de top bijeen om te bespreken wat Europa meteen kan doen en hoe illegale migratie op de langere termijn kan worden beperkt.

Rechtsomkeert

Uit het ontwerpakkoord blijkt dat de meerderheid van de vluchtelingen die de tocht overleven en Italië bereiken, met behulp van een “rapid-return”-programma van de EU-grenspolitie Frontex worden teruggestuurd. Vorig jaar lukte het 150.000 bootvluchtelingen om in Italië aan land te komen. Dit jaar hebben tot nu toe 36.000 migranten per boot Italië, Malta en Griekenland bereikt.

Geen extra zoekacties

In het document staat ook dat de zoekacties naar volle vluchtelingenboten op de Middellandse Zee niet veel meer zullen worden uitgebreid. Het budget voor de operaties Tridon en Poseidon worden - zoals maandag al is afgesproken - verdubbeld. Onder die codenamen wordt binnen 30 mijl (bijna 50 km) van de Italiaanse kust gepatrouilleerd op zoek naar vluchtelingen.

De EU-leiders zouden vandaag ook bespreken dat er voorbereidingen moeten worden getroffen om “systematisch schepen te identificeren, vangen en vernietigen voordat ze door mensenhandelaren worden gebruikt”. In het akkoord zou staan:

“Onze hoogste prioriteit is te voorkomen dat meer mensen op zee sterven. We zullen onze aanwezigheid op zee vergroten, strijden tegen de mensenhandelaren, illegale immigratiestromen voorkomen en interne solidariteit versterken.”

Hulp bij het bewaken van de grenzen

Landen aan de grens van de Unie, zoals Italië, Malta en Griekenland krijgen hulp bij de registratie en asielprocedures voor de vluchtelingen.

Aan de andere kant van de Middellandse Zee krijgen landen als Tunesië, Egypte, Sudan, Mali en Niger hulp bij de bewaking van de grenzen, om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

Lees ook het artikel in nrc.next: ‘Een miljoen mensen proberen het dit jaar‘ (€).

    • Carlijn Vis