Prominenten: leger kan ‘grondwettelijke taak’ nauwelijks vervullen

In 2011 vertrokken de eerste verkochte Leopard II tanks van de legerbasis in Oirschot. Na ruim 25 jaar trouwe dienst nam de landmacht afscheid van de Duitse gevechtstank.
In 2011 vertrokken de eerste verkochte Leopard II tanks van de legerbasis in Oirschot. Na ruim 25 jaar trouwe dienst nam de landmacht afscheid van de Duitse gevechtstank. ANP / Wim Hollemans

Europese NAVO-landen besteden gemiddeld 1,6 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie. Nederland loopt uit de pas met 1 procent, betogen vele oud-bestuurders en oud-politici als Jan Pronk, Jaap de Hoop Scheffer en Dick Berlijn vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.

De “wankele wereldorde” vraagt volgens het collectief om een actiever buitenland- en veiligheidsbeleid en de bereidheid de kosten te dragen. Onder meer ook Jack de Vries, Ad Melkert, Hans Hillen, Arend Jan Boekestijn, Hans van den Broek en Paul Scheffer zetten hun naam onder het stuk.

“Na de Koude Oorlog nam het aantal van meer dan 100.000 militairen af tot ongeveer 40.000. Het aantal infanteriebataljons ging van 17 naar 9. Het aantal fregatten werd verminderd van 15 naar 6. Tanks zijn afgeschaft. Het aantal gevechtsvliegtuigen wordt gereduceerd van ooit ruim 200 naar straks 37 F-35 toestellen; dan zijn niet meer dan vier toestellen beschikbaar voor langdurige inzet in internationale operaties.”

Het defensiebudget, nu circa 8 miljard, is volgens het collectief zo sterk gedaald dat het leger nauwelijks in staat is de “grondwettelijke taak” te vervullen. Het budget voor internationale veiligheid, diplomatie en defensie willen zij verhogen met 1,5 miljard. Het bbp-gemiddelde van de Europese NAVO-landen moet als doel gelden.

Lees in NRC Handelsblad: Wankele wereldorde vergt leger met grotere slagkracht (€).