Politie wil gaan staken tijdens bekerfinale

Politie buiten het stadion de Kuip tijdens de bekerfinale in 2007. Dit jaar wil de politie mogelijk het werk gaan neerleggen tijdens de bekerfinale, waarin PEC Zwolle en FC Groningen tegenover elkaar staan. Foto ANP/Erik van 't Woud

De politie overweegt te gaan staken tijdens de KNVB-bekerfinale in de Kuip tussen PEC Zwolle en FC Groningen op zondag 3 mei. Dat schrijft de Nederlandse Politiebond (NPD) in een verklaring op de website. De staking is onderdeel van plannen van de vakbond om het werk vaker neer te leggen uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao.

De politie wil ook tijdens andere voetbalwedstrijden het werk neerleggen en komend weekend gaan staken tijdens uitgaansuren. Daardoor zal er niet gesurveilleerd worden in uitgaansgebieden. Ten slotte worden er acties gepland voor stakingen bij de parketpolitie.

Loonsverhoging en bonus

De vakbond is boos over het uitblijven van een voorstel voor een nieuwe cao van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD). De deadline die de NPD daarvoor had gesteld verliep tien dagen geleden. Gisteren hield de politie een protestactie op de snelweg, waarbij politieauto’s en -motoren een colonne vormden die met 60 kilometer per uur over de volledige breedte van de weg reed. Vandaag zijn politiebureau’s twee uur gesloten voor het publiek, ook als protest.

De bonden eisen onder meer loonsverhoging en een bonus in verband met de reorganisatie die de politie doormaakt. Politiepersoneel heeft de afgelopen vier jaar geen loonsverhoging gehad. Zolang er geen nieuwe CAO komt, zullen de acties - die al weken duren - alsmaar harder worden, zo heeft de NPD aangekondigd.

    • Sam de Voogt