Patholoog op non-actief na vrijgeven details MH17-onderzoek

Opnieuw opschudding rond het onderzoek naar de ramp met de MH17. Dit keer gaat het om een loslippige patholoog-anatoom.

Een patholoog-anatoom uit het team dat menselijke resten van de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, is tijdelijk op non-actief gesteld. Aanleiding is een lezing die hij gaf in Maastricht, waarbij hij details prijsgaf over het onderzoek en foto’s toonde van overblijfselen van slachtoffers. De lezing was vrij toegankelijk.

Op één van de foto’s was de binnenkant te zien van een vrijwel lege kist met resten, die aan nabestaanden was overgedragen. Ook werden foto’s van zakken met menselijke delen getoond. De lezing diende om studenten te vertellen hoe zo’n onderzoek verloopt.

De betrokken patholoog, George Maat, zegt zich er niet van bewust te zijn geweest dat het om een openbare bijeenkomst ging. De lezing was op Facebook aangekondigd, en werd bijgewoond door twee journalisten van RTL Nieuws. Een woordvoerder van de universiteit zei de indruk te hebben gehad dat bij de lezing alleen studenten en de twee journalisten waren.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft verontwaardigd gereageerd op de gang van zaken. Hij noemde het optreden van de patholoog-anatoom „buitengewoon ongepast en onsmakelijk”. Eerder hadden nabestaanden al geklaagd.

Maat vertelde ook details die volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet kloppen, of die niet zijn bevestigd. Zo zei hij dat het vliegtuig vorig jaar boven Oost-Oekraïne is neergehaald met een raket. Hierover is officieel nog geen uitsluitsel gegeven. Ook had Maat het over een tweede slachtoffer dat met een mondkapje zou zijn gevonden. De Onderzoeksraad ontkent dit.

De raad heeft overigens bevestigd dat ook onderzoek wordt gedaan naar de vraag of de inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines zich bewust zijn geweest van het neerstorten. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. Inmiddels zijn 296 slachtoffers geïdentificeerd.