Operatie Hoop Herstellen is nog niet klaar

944 doden, 3.487 gewonden: zoveel slachtoffers hebben de bombardementen op Jemen de afgelopen vier weken gemaakt. Saoedi-Arabië zegt dat het de aanvallen gaat minderen. Maar gisteren werd alweer een bombardement gemeld.

Saoedische militairen bereidden zich afgelopen dinsdag op de grens bij Jemen voor op een gewapende aanval. Foto AP
Saoedische militairen bereidden zich afgelopen dinsdag op de grens bij Jemen voor op een gewapende aanval. Foto AP

Voor de geplaagde burgerbevolking van Jemen gloorde deze week enige hoop, toen Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten aankondigden dat ze hun luchtbombardementen op doelen in het land zullen verminderen. Ook riepen ze op tot nieuwe onderhandelingen tussen de strijdende partijen in Jemen.

Maar vrede blijft volgens diplomaten en militaire analisten voorlopig nog buiten bereik. Gisteren werd vanuit de plaats Taïz in het zuidwesten van Jemen al weer een nieuw luchtbombardement door vliegtuigen van de coalitie gemeld.

Een woordvoerder van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die in Jemen intervenieerde om de opmars van de shi’itische Houthi’s te stuiten, zei niettemin dat nu een nieuwe fase aanbreekt in het conflict, genaamd ‘Operatie Hoop Herstellen’. Die zou tot dialoog tussen de strijdende partijen moeten leiden onder auspiciën van de VN en tot hulpverlening voor slachtoffers van de oorlog.

Ook wil de coalitie meer aandacht schenken aan „de strijd tegen het terrorisme”, want in het zuiden van Jemen heeft Al-Qaeda de chaos in het land de laatste weken benut om zijn positie te versterken, onder meer met de inname van de stad Mukalla. Uit diezelfde stad meldden inwoners gisteren dat vijf mannen, die ervan werden verdacht tot Al-Qaeda te behoren, tijdens hun lunch bij een droneaanval waren gedood.

150.000 vluchtelingen

Juist deze week maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat er in de vier weken tot afgelopen vrijdag 944 mensen zijn gedood en 3.487 gewond. Afgelopen maandag kwamen daar nog eens tientallen doden bij. Bij een hevig bombardement op Houthi-rebellen in de hoofdstad Sana’a zouden 38 doden zijn gevallen.

In de zuidelijke havenstad Aden, de laatste weken eveneens het toneel van verbitterde gevechten, kwamen volgens lokaal medisch personeel en militaire bronnen 21 mensen om, onder wie 13 burgers. Zo’n 150.000 Jemenieten zijn volgens cijfers van de VN op de vlucht geslagen.

De aankondiging uit Saoedi-Arabië van gisteren werd in zowel Washington als Teheran met instemming begroet. Het shi’itische Iran voelt zich nauw verbonden met de Houthi’s. De Amerikanen en de Saoediërs verdenken hen ervan militaire hulp te leveren. Iran heeft dit steeds ontkend. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif sprak van „positieve ontwikkelingen in Jemen” en riep op tot de snelle verlening van humanitaire hulp.

Onverminderd doorvechten

Maar veel wijst erop dat de gevechten zullen doorgaan. Paramilitairen die loyaal zijn aan de naar Saoedi-Arabië gevluchte president Hadi lieten gisteren weten dat ze onverminderd doorvechten „tot het hele zuiden is gezuiverd van Houthi’s en Saleh-gezinde troepen”. Dat laatste was een verwijzing naar eenheden die loyaal zijn aan de vroegere Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die zich aan de zijde van de Houthi’s hebben geschaard.

Vragen riep in dit verband ook het nieuws op dat de Saoedische koning Salman de Nationale Garde, die wordt beschouwd als het sterkste deel van de strijdkrachten, opdracht had gegeven naar Jemen te gaan. De Saoedische autoriteiten gaven geen nadere toelichting omtrent de aard van deze missie.

De Saoedische generaal Ahmed Asseri waarschuwde bovendien dat de coalitie zo nodig nog steeds Houthi’s zal aanvallen. „De coalitie zal de Houthi-milities blijven verhinderen om troepen te bewegen en operaties binnen Jemen te ondernemen.” President Hadi van Jemen bedankte gisteren de Saoediërs voor hun pogingen zijn „legitimiteit” te bewaren.

    • Floris van Straaten