Jaws? Metéén die haai doodmaken

Frank en Mike zijn Amerikanen van Italiaanse komaf. In een cafetaria bespreken ze films als autodidactische filmkenners (self-taught film students), niet gehinderd door artistieke ballast.

If I was In It is een serie korte sketches met razendsnelle dialogen waarin de heren elkaar en de kijker trakteren op alternatieve plotwendingen die ze zouden realiseren als ze zelf in zo’n film mochten rondlopen.

Up vinden ze veel te droevig. Gebruik nou die ballonnen om iemand een kwaakstemmetje te geven en het is meteen veel leuker. Jaws? Zorg dat je in het begin al van die haai afkomt en je houdt een strandfilm over met veel mooie meiden, die nog blijven leven ook. Rambo zouden ze niet veranderen, dat is een perfect kunstwerk. En tegelijkertijd eigenlijk een instructiefilm over zinvol gebruik van vuurwapens.

Het decor is niet voor niets een cafetaria. Een vondst zijn de tussenshots van andere klanten die gedwongen meegenieten van de luide conversatie. De een schudt het hoofd, de ander slaat de ogen ten hemel, een derde verbergt het hoofd in zijn handen. De overtuiging en schaamteloosheid van de twee recensenten worden zo nog grappiger.

    • Herbert Blankesteijn