NS bestelt nieuwe sprinters - met stopcontacten en toilet

Een sprinter staat klaar voor vertrek Foto: DPA / Roland Weihbrauch

De NS heeft 58 nieuwe sprinters besteld bij de Zwitserse fabrikant Stadler. Dat maakte het spoorwegbedrijf vanmorgen bekend. De nieuwe sprinters zijn energiezuinig en hebben in zowel eerste- als tweedeklaswagons stopcontacten en USB-poorten.

De treinen krijgen veel doorkijk, wat moet zorgen voor meer veiligheid voor reizigers en treinpersoneel. De nieuwe sprinters zijn volgens de NS op korte termijn nodig omdat de OV-studentenkaart behouden blijft.

Met de aankoop van de 58 treinen van het type ‘Flirt’ is ongeveer 280 miljoen euro gemoeid. De sprinters gaan vanaf eind 2016 op verschillende trajecten in Nederland rijden.

Het treintoilet keert terug

Ook komen er weer toiletten in de sprinters. Bij de invoering van het huidige type sprinter in 2010 laaide een storm van kritiek op toen bleek dat er geen toiletten aan boord waren. Het alternatief: een ‘plaszak’ die bij de conducteur kan worden opgevraagd.

Na alle kritiek beloofde staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur geen treinen meer aan te kopen zonder toiletten. De huidige sprinters moeten in 2021 zijn voorzien van een toilet; het aanpassen kan pas over drie jaar beginnen.

Lees ook: NS geeft passagier plaszakje (€)

    • Sjoerd Klumpenaar