Levenslang voor dubbele moord Venray

Het bos in het Limburgse Arcen waar de lichamen van de twee Marokkanen zijn gevonden
Het bos in het Limburgse Arcen waar de lichamen van de twee Marokkanen zijn gevonden Foto: ANP / Vincent Jannink

De Venrayenaar Lau G. krijgt levenslang voor de moord in 2006 op twee mannen die inbraken in een hennepplantage. Zijn handlanger Geert G. werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf. De advocaten van Geert G. en Lau G. gaan tegen de uitspraak in beroep.

De straf voor Lau G. komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Voor Geert G. valt de straf zwaarder uit, tegen hem was aanvankelijk veertien jaar geëist.

De rechtbank sprak haar verbazing uit over de lage strafeis tegen Geert G. Normaal gesproken staat voor het mede plegen van moord vijftien tot achttien jaar cel. Omdat het in dit geval een dubbele moord betreft, volgde de uitspraak van dertig jaar.

Geëxecuteerd na inbraak in hennepplantage

De rechtbank acht bewezen dat Lau G. de twee mannen (23 en 19) heeft gedood die hadden ingebroken in zijn hennepplantage in Venray. Toen de twee betrapt werden dwong Geert G. volgens de rechtbank hen te knielen, waarop ‘architect’ Lau G. de twee in executiestijl doodschoot.

Geert G. hielp vervolgens mee de lichamen te begraven in de buurt van een voormalige woning van Lau G. in Arcen. Daar werden de stoffelijke overschotten vorig jaar mei gevonden en geïdentificeerd met behulp van gebitsanalyse.

Verdachten waren al in beeld

Na de verdwijning waren Lau G. en Geert G. al in beeld bij Justitie. In 2007 werden twee verdachten echter vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Later werden de twee toch weer aangehouden in de verdwijningszaak. Een verklaring van Geert G. leidde uiteindelijk naar de vindplaats van de lichamen.

Lau G. was beoogd president van No Surrender in Limburg, maar werd vanwege zijn betrokkenheid bij de Venrayse moordzaak uit die motorclub gezet.

Lees ook: De afscheidsbrieven leidden naar de lijken (€)

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Paul van der Steen