‘Aanval op laatste basis Boko Haram’

Het Nigeriaanse leger heeft gisteren de aanval geopend op het laatste grote hoofdkwartier van Boko Haram, in een poging de terreurgroep definitief te verslaan. Dat stelden twee anonieme bronnen binnen het leger. Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger kon nog niets zeggen over de aanval, die zich richt op het Sambisa-woud in het noordoosten van het land. Nigeria is de laatste weken bezig aan een felle strijd tegen Boko Haram. Bij deze laatste aanval krijgt het land opnieuw hulp van buurlanden Kameroen en Tsjaad. De legers van die landen zouden op het punt staan om het woud vanuit Kameroen in te trekken en de laatste schuilplaats van Boko Haram te omsingelen. Door de aanvallen van Nigeria en zijn buurlanden heeft Boko Haram in korte tijd veel terrein verloren. Begin dit jaar bezette de terreurgroep nog een gebied ter grootte van België, inmiddels zijn opstandelingen steeds verder in het nauw gedreven: vorige maand verdreef Nigeria de groep nog uit een ander hoofdkwartier, de stad Gwoza. Honderd kilometer van het Sambisa-woud - waar Boko Haram zich nu bevindt - werden vorig jaar meer dan tweehonderd schoolmeisjes ontvoerd. Een deel van hen ontsnapte, maar de meeste meisjes uit de groep zijn nog steeds vermist.

    • Reuters