VS: 5 maanden steggelen, maar Loretta Lynch is eindelijk minister van Justitie

Loretta Lynch mag dan eindelijk beginnen als minister van Justitie. Achter haar president Obama, die haar in november al voordroeg. Foto AP/ Carolyn Kaster

Al haar voorgangers bij elkaar hoefden niet zo lang te wachten als zij om benoemd te worden tot minister van Justitie. Maar na vijf maanden politiek gesteggel, door president Obama al “beschamend” genoemd, is Loretta Lynch vandaag bevestigd als opvolger van Eric Holder. De kwestie is symbool geworden voor de steeds groter wordende polarisatie in het Amerikaanse Congres tussen de Democraten en Republikeinen.

Al begin november maakte Obama bekend dat hij de 55-jarige Lynch, nu nog openbaar aanklager in de staat New York, wilde als opvolger van Holder als hoofd van het Ministerie van Justitie. Hij was de eerste zwarte man op de positie, zij zou de eerste zwarte vrouw worden. Maar hoewel ze op papier zeer geschikt is voor de positie, is ze de afgelopen maanden onderwerp geworden van een politiek steekspel tussen de Democraten en de Republikeinen, die sinds de tussentijdse verkiezingen van november de Senaat weer in handen hebben. En de Senaat moet stemmen over de benoeming.

Wat was er dan aan de hand?

Het gesteggel had niet eens echt met Lynch zelf te maken. Republikeinen koppelden eerst haar nominatie aan Obama’s immigratiebeleid, beleid dat zij wettelijk verdedigbaar vond, maar binnen hun partij omstreden is. Dat leidde tot enkele Republikeinse senatoren die zeiden tegen haar te zullen stemmen.

Daarna bleef haar benoeming maar uitgesteld worden, terwijl de twee partijen elkaar bevochten over een nieuwe mensensmokkelwet. Die bevat een amendement waarmee de regeringsuitgaven voor abortussen worden beperkt. Onacceptabel voor de Democraten en die hebben de wet geblokkeerd. Maar tot er een overeenkomst was bereikt, wilde de (Republikeinse) leider in de Senaat, Mitch McConnell, niet over Lynch’ nominatie stemmen.

Obama haalde uit

Obama haalde vorige week nog uit naar de Republikeinen. “Niemand kan een andere reden bedenken dan een politiek spel in de Senaat”, zei hij. “Het is beschamend, een proces als dit.” Beoogd Republikeins presidentskandidaat en oud-gouverneur van Florida Jeb Bush riep zijn partij op voor Lynch te stemmen. Hij zei te vinden dat presidenten het recht hebben hun eigen team samen te stellen.

Dinsdag werd een akkoord bereikt over de mensensmokkelwet, gisteren werd de wet aangenomen. Zodoende was de weg vrij voor de stemming over Lynch.

Lees ook in NRC Handelsblad: een kort profiel van Lynch’ voorganger Eric Holder, misschien wel de progressiefste minister die Obama in zijn regering had. (€)

    • Frank Huiskamp