MH17-expert George Maat weg uit het onderzoeksteam vliegramp

Onderzoekers op de rampplek van MH17 bij Donetsk, Oost-Oekraïne.
Onderzoekers op de rampplek van MH17 bij Donetsk, Oost-Oekraïne. Foto EPA / Alexander Ermochenko

De samenwerking tussen hoogleraar anatomie George Maat en de onderzoeksraad voor de veiligheid (OVV) bij het onderzoek naar de vliegramp met de MH17 is stopgezet. Dat heeft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) in de Tweede Kamer gezegd.

Maats positie kwam woensdag ter discussie nadat bekend was geworden dat hij tijdens een lezing foto’s van stoffelijke resten van slachtoffers had getoond. In reactie hierop was hij al op non-actief gezet. Nu is de relatie dus definitief beëindigd.

‘uiterst schokkend’

Volgens minister Van der Steur hebben nabestaanden het nieuws over het tonen van de foto’s als “uiterst schokkend” ervaren. Maat zelf zegt dat hij niet wist dat de lezing voor studenten openbaar toegankelijk was. Hij heeft inmiddels spijt betoond. Het Landelijk Team Forensisch Onderzoek doet nog onderzoek naar de precieze gang van zaken.

In een Tweede Kamerdebat zei minister Van der Steur verder nog dat hij er vanuit gaat dat alle slachtoffers voor 1 juli zullen zijn geïdentificeerd. Bij de crash boven Oost-Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden om. Twee Nederlandse slachtoffers moeten nog worden geïdentificeerd. Het vermoeden is dat de Boeing van Malaysia Airlines is neergehaald door een raket.