Met Google Fi kun je héél goedkoop bellen

(FILES) This October 16, 2014 file photo shows a Wall Street road sign near the New York Stock Exchange (NYSE) building on in New York. Wall Street stocks retreated from record highs in early trade November 7, 2014 after the Department of Labor reported the US economy added 214,000 jobs in October. About 40 minutes into trade, the Dow Jones Industrial Average stood at 17,522.68, down 31.79 points (0.18 percent), while the broad-based S&P 500 shed 2.05 (0.10 percent) at 2,029.16. Both the Dow and the S&P 500 closed at records Thursday. The tech-rich Nasdaq Composite Index fell 19.79 (0.43 percent) to 4,618.67. The October jobs count came in below the 235,000 expected by analysts. AFP PHOTO/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De eindeloze strijd tussen AT&T, Verizon, Sprint en T-Mobile is weer wat interessanter geworden. Google Fi is er: de langverwachte mobiele service van Google.

Voorlopig kun je de dienst alleen gebruiken met  de nieuwste Google Nexus telefoon. Maar dan kan het ook interessant zijn. Twintig dollar (18,65 euro) per maand voor onbeperkt bellen en sms-en is een schandalig laag bedrag naar Amerikaanse maatstaven.

Je bent, zoals de Wall Street Journal opmerkt, een proefkonijn, want het bedrijf heeft nog geen ervaring in de mobiele wereld. Maar Gizmodo legt uit dat Fi wel eens het betrouwbaarste mobiele netwerk kan blijken te zijn. Want er zal ‘dynamisch’ worden gewisseld tussen de netwerken van Sprint en T-Mobile, die Google betaalt om mee te liften.

Uber moet oppassen voor deze stripper

Taxidienst Uber en andere bekende namen uit de on-demand economie zien hun werknemers niet als werknemers. Ze zijn zelfstandige ondernemers, of zelfs klanten: ze betalen voor de app van Uber om zo in contact te komen met dukke types die nú vervoer nodig hebben. Op die manier hoeft Uber geen cent bij te dragen aan de zorgkosten, de pensioenen of andere arbeidskosten.

Prima geregeld voor het miljardenbedrijf zelf en de duizenden chauffeurs? Advocaat Shannon Liss-Riordan denkt daar anders over. Geïnspireerd door een stripper uit Massachusetts, die haar werkgever aanklaagde, pakt ze de hottest tech-ondernemingen van de ‘nieuwe economie’ aan: Lyft, Homejoy, Caviar, Postmates en Uber dus.

Net als stripbars moeten de bedrijven hun werknemers als zodanig behandelen en betalen, vindt Liss-Riordan.

“Ze doen maar alsof ze geweldige dingen doen voor de wereld, terwijl ze in de werkelijkheid banen scheppen die niet eens de basale bescherming bieden die in de loop der jaren zijn ingevoerd.”

Iemand zit nog niet op Facebook

Het voelt alsof iedereen op aarde - behalve je moeder misschien - op Facebook ziet. Dat is niet zo. Het bedrijf blijft maar nieuwe gebruikers aantrekken. Nu blijkt weer uit de nieuwe kwartaalcijfers dat de omzet met 42 procent is gestegen naar 3,45 miljard dollar (3,22 miljard euro). De omzet: 22 procent hoger dan begin 2014, 926 miljoen dollar (863 miljoen euro).

Het gebruik verschuift snel naar naar de mobiele wereld. We kijken steeds meer tv op de schermpjes in onze binnenzak; daar zit de groei voor Facebook. COO Sheryl Sandberg:

“Video explodeert op mobiel.”

 

    • Diederik van Hoogstraten