Line-up North Sea Jazz compleet met Han Bennink en Joni Mitchell-eerbetoon

De Nederlandse jazzdrummer Han Bennink in één van zijn bekende drumposes. Dit jaar is hij Artist in Residence op het North Sea Jazz-festival.
De Nederlandse jazzdrummer Han Bennink in één van zijn bekende drumposes. Dit jaar is hij Artist in Residence op het North Sea Jazz-festival. Foto EPA / Ingo Wagner

De volledige line-up van het North Sea Jazz-festival is compleet. Onder meer de Europese première van een eerbetoon aan zangeres Joni Mitchell en jazzdrummer Han Bennink zijn aan het programma toegevoegd.

Dat maakte de organisatie zojuist bekend.

Eerbetoon aan Joni Mitchell

Voor het eerst in Europa is op North Sea Jazz het eerbetoon aan de Canadese folkzangeres Joni Mitchell (bekend van Big Yellow Taxi uit 1970) te zien, Joni’s Jazz. Aan het project van jazzdrummer, componist en singer-songwriter Brian Blade doen gastartiesten Oleta Adams, Lizz Wright, Michael Kiwanuka en Terence Blanchard mee. Het eerbetoon verwijst naar Mitchells jazzperiode tussen 1975-79 en wordt al een aantal jaar gespeeld in de Verenigde Staten.

Bekijk hier Joni Mitchell tijdens een optreden in 1998, met Brian Blade op de drums:

Artist in Residence: Han Bennink

De Nederlandse jazzdrummer Han Bennink is dit jaar Artist in Residence. Bennink speelt o.a. met het trio Oscar Jan, Peter en Han (met pianist Oscar Jan Hoogland en trompettist Peter Evans); met zijn eigen Han Bennink Trio (met daarin klarinettist Joachim Badenhorst en pianist Simon Toldam); en met het befaamde ICP Orchestra. Benninks andere werk als beeldend kunstenaar is ook te zien op het festival, in de kunsttentoonstelling Let Freedom Ring. De tentoonstellingen zijn al jaren vast onderdeel van het festival.

Compositieopdracht voor Reinier Baas

Ieder jaar mag een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist een vrije compositie maken voor het festival. Dit jaar is dat gitarist Reinier Baas (1985), die volgens de organisatie “heldere keuzes” maakt en “in staat is om continu de aandacht vast te houden.” Baas stond in 2012 voor het eerst op NSJ, in 2013 kreeg hij een Edison voor het album Mostly Improvised Instrumental Indie Music met zijn kwintet The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. De première van zijn stuk is op zondag 12 juli.

Line-up

Eerder werden al bevestigd: D’Angelo, Mary J. Blige, Tony Bennett & Lady Gaga, John Legend, Chick Corea & Herbie Hancock, Jamie Cullum, Melody Gardot, Paulo Nutini, Lionel Richie, Emeli Sandé, Gary Clark Jr. en Alabama Shakes. In totaal vinden zo’n 150 optredens plaats op 13 podia. Het blokkenschema per dag is nu ook bekend. North Sea Jazz vindt in het weekend van 11, 12 en 13 juli plaats in Ahoy Rotterdam.

    • Judith Laanen