Kermit: Nieuwe glaskikker heeft direct bijnaam

None
Foto Brian Kubicki / Beeldbewerking NRC Fotodienst

Net Kermit, deze pas ontdekte glaskikker uit Costa Rica. Biologen hoorden de kikker ’s nachts roepen in afgelegen heuvels aan de voet van de gebergten Cordillera de Tilarán en Cordillera Central. In het struikgewas vonden de biologen mannetjeskikkers die een eiermassa bewaakten.

Glaskikkers zijn deels doorzichtige kikkers uit Midden- en Zuid-Amerika. Het zijn nachtdiertjes die eieren leggen in struiken, rotsen, en takken die over water hangen. Vaak verlenen mannetjes broedzorg.

De bioloog die de nieuwe kikkersoort ontdekte vernoemde hem naar zijn moeder, omdat die „altijd zijn liefde voor amfibieën en reptielen heeft gestimuleerd”, zo schrijft hij in het internettijdschrift Zootaxa.

De kikker heet Hyalobatrachium dianae. De kikkersoort onderscheidt zich van andere glaskikkers door zijn plattere neusje en zilverwitte iris met donkere vlekjes.