Zzp'ers

Je kunt werken waar de wifi is, dus semigreren maar

Foto iStock

Als freelancer kun je overal aan de slag, want work is where the wifi is. Zonder echt te verhuizen kun je in het buitenland werken. Digital nomads, worden ze ook genoemd, of op zijn Nederlands: semigranten. Klinkt leuk, maar hoe pak je dat aan?

Hoeveel van dit soort semigranten er zijn, is onduidelijk. Onderzoeksbureaus kijken vooral naar officiële emigratiecijfers. Maar semigranten gaan niet écht weg en wonen niet écht in hun nieuwe land. Dus zijn ze onzichtbaar in de statistieken.

Harvardonderzoek

Maar het is aannemelijk dat er steeds meer van dit soort mensen bij komen. Het aantal Nederlandse zzp’ers groeit, en het aantal mensen dat de mogelijkheid heeft om te semigreren daarmee ook. Op de Amerikaanse universiteit Harvard is professor Beth Altringer onlangs begonnen met een onderzoek naar digital nomads.

Zelf werkt ze al jaren veel in het buitenland, en ze merkte dat steeds meer mensen dat ook deden. “De beroepsbevolking krijgt veel meer te maken met onzekerheid en flexibiliteit. Daarom is het interessant om te onderzoeken wat een keuze [zoals semigreren] betekent, daar is nog niet veel over bekend”, zegt ze in een interview op nomadlist.com.

De studie die aan Harvard is gestart heeft ook tot doel te onderzoeken of werken in verschillende landen een gunstig effect kan hebben op je carrière. Maar de beweging is nu nog te jong om de effecten op lange termijn te kennen, zegt onderzoeksassistent Daria Evdokimova in hetzelfde interview. “We weten niet of de keuze voor deze levensstijl op de lange termijn financieel houdbaar is en wat de gevolgen zijn voor pensioen, het sociale leven, familieplannen.”

Wirwar van regels

Voor deze wereldburgers gelden ook veel onduidelijke regels. In Nederland richten sommige financiële adviseurs zich daarom op mensen die meer dan één land als thuisbasis hebben. André Kievit begon onlangs Dutch Global Citizens. Hij werkte al voor een groter bedrijf dat Nederlandse bedrijven op de internationale markt voorlichtte, maar merkte dat veel zzp’ers op eigen houtje begonnen. “Ze belanden in een wirwar van regels.”

De meeste semigranten zuchten daarom als de woorden ‘Belastingdienst’ of ‘zorgverzekering’ vallen. Als je je tijd verdeelt over twee landen, welk land heeft dan recht op jouw belasting? Mag je bedrijf geregistreerd staan in het ene land, terwijl je woonadres ergens anders is? De semigranten hebben daar geen eenduidig antwoord op. Kieviet: “De overheid heeft nog niet echt over dit soort mensen nagedacht.”

Waar je in elk geval op moet letten:

1. Wie legaal in twee landen wil werken, moet zich voorbereiden op veel uitzoekwerk. Om zeker te weten welke regels gelden voor sociale verzekeringen in het land waar je (deels) woont, moet je contact opnemen met de Sociale verzekeringsbank (SVB).

2. Niet alleen de Nederlandse regels gelden. In sommige landen ben je verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering als je er woont. Dan kun je dus dubbel betalen.

3. Waar betaal je belasting? Woon je in Duitsland en werk je in Nederland? Dan kunnen twee landen belasting heffen over je inkomen. Maar deze landen hebben een overeenkomst (die kun je online vinden) waardoor dat niet hoeft. Dat geldt niet voor alle landen.

4. Wanneer woon je nou officieel in het buitenland, of in Nederland? Ook daar gelden verschillende regels voor. Je kunt uitgebreide informatie aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.