Private equity stak vorig jaar meer geld in Nederlandse bedrijven

Private-equitybedrijven hebben vorig jaar voor een recordbedrag in Nederlandse ondernemingen geïnvesteerd. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van brancheorganisatie NVP, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, en adviesbureau PwC. In totaal investeerden private-equitybedrijven 3,1 miljard euro in 386 Nederlandse bedrijven. Een jaar eerder investeerden ze nog 2,3 miljard euro in 331 bedrijven. Als oorzaak voor de groei noemt de NVP „het toegenomen vertrouwen in de economie”.

Voorzitter Philip Houben van de NVP noemt het „positief” dat private-equityfirma’s meer investeren in Nederland. Hij verwacht dat de stijgende lijn dit jaar doorzet. PwC-onderzoeker Joris van de Kerkhof merkt op dat private-equitypartijen „kennis en kapitaal” inbrengen die een bedrijf in staat stellen zich „verder uit te bouwen en te professionaliseren”.

In de politiek klinkt echter veel kritiek op de werkwijze van private equity, omdat bedrijven door hun nieuwe eigenaar vaak worden opgezadeld met een hoge schuld. Onder meer de PvdA wil het „sprinkhanengedrag” in de sector aanpakken – de metafoor voor de wijze waarop private-equitybedrijven een bedrijf ‘kaaleten’ en vervolgens met winst doorverkopen. Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA noemt het failliete kinderopvangbedrijf Estro als voorbeeld.

Volgende week is in de Tweede Kamer een hoorzitting over misstanden in de private equity. Daar zijn onder meer vertegenwoordigers van private-equityhuizen KKR en 3i aanwezig. De voormalige eigenaar van deze krant, Egeria, heeft de uitnodiging afgeslagen.