Last van een griepje? De huidige epidemie is de langste in veertig jaar

Foto ANP / Roos Koole

De huidige griepepidemie is de langste in veertig jaar. Na twintig weken lijkt het eind in zicht, maar is de epidemie nog steeds niet afgelopen, zegt het kenniscentrum Nivel, dat onderzoek doet naar de gezondheidszorg. Een lichtpunt: de epidemie is relatief mild.

Vorig week gingen 56 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. In 75 procent van de geteste neus- en keelmonsters is een griepvirus gevonden. Als er minder dan 51 mensen met griepklachten bij de dokter komen, is de epidemie voorbij.

De epidemie kan aanhouden doordat er verschillende griepvirussen rondwaren die de griep kunnen veroorzaken. Ook kunnen mensen meerdere keren griep hebben gehad, doordat ze besmet zijn met een ander virus.

over het onderzoek

Nivel deed onderzoek bij veertig huisartspraktijken met 57 huisartsen, die wekelijks rapporteerden. Het kenniscentrum houdt sinds 1970 bij hoeveel mensen met griepklachten bij de huisarts komen.

    • Sterre van der Hee