Hoofdrollen Anna Drijver en Malou Gorter in Nederlandse toneelversie ‘Borgen’

Malou Gorter en Peter Vandemeulenbroecke.
Malou Gorter en Peter Vandemeulenbroecke. Foto Maarten Kools / NNT

Actrice Malou Gorter (45) speelt politica Birgitte Nyborg in de Nederlandse theaterversie van Borgen bij het Noord Nederlands Toneel. Anna Drijver (31) neemt de rol van journaliste Katrine Fønsmark op zich. Overige hoofdrollen zijn er voor Peter Vandemeulenbroecke als spindoctor Kasper Juul en Bram Coopmans als Nyborgs echtgenoot Philip Christensen.

Nyborgs belangrijkste politieke opponent Troels Höxenhaven wordt gespeeld door Dragan Bakema terwijl Jochem Stavenuiter de rol van krantenbaas Torben Friis op zich neemt. Harry Piekema speelt de extreem-rechtse politicus Svend Åge Saltum.

Dagvullende ‘serie’ op toneel

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) verkreeg de exclusieve toneelrechten van Borgen voor Nederland en Vlaanderen, en maakt op basis van de eerste twee seizoenen een ‘serie’ op toneel, die duurt van één uur ’s middags tot elf uur ’s avonds.

Het stond voor regisseur en artistiek leider van het NNT Ola Mafaalani direct vast dat Gorter de hoofdrol zou vertolken. Een fysieke gelijkenis was niet van belang, al is Gorter enigszins hetzelfde vrouwtype: nuchter, kordaat, krachtig en toch vrouwelijk.

“Ik wilde iets van het personage terugzien in het persoonlijke leven van de acteurs. Malou herkent, net als ik, de worsteling van een vrouw met haar professionele roeping enerzijds en de liefde voor haar kinderen anderzijds. Dat thema, waar veel vrouwen anno nu mee worstelen, wil ik over het voetlicht brengen. Daarbij is Malou een steengoede actrice die technische beheersing paart aan spelen uit het hart. Ze is sterk maar ook zacht.”

Te trouw aan origineel

Mafaalani koos voor Drijver vanwege diens maatschappelijke engagement – ze was onder meer ambassadeur voor Ubuntu en is lobbyiste voor acteursbelangenvereniging Act – en haar gretigheid. “Anna staat continu in de startblokken. Bij de repetities zit ze overal bovenop.”

Toneelschrijver en regisseur Ko van den Bosch bewerkte Borgen voor toneel. Schrijver van de serie Adam Price heeft de toneelbewerking gelezen en zijn zegen gegeven, zegt Mafaalani.

“Zijn enige kritiek was in het begin dat we te trouw waren aan het origineel.”

Price, die ook kok is, stelt het menu samen bij de tien uur durende theaterhappening, en schrijft nieuwe scènes voor het stuk die daarbij aansluiten. Ook denkt hij momenteel nog mee over een passend slot.

Borgen bij het NNT gaat in maart 2016 in première.