Hier is 3D voor gemaakt

Een dozijn superhelden en -schurken voor de prijs van één. Het Marvel-stripfilmuniversum blijft maar groeien en de films over de Avengers (Hulk, Thor, Iron Man, Captain America, een langsvliegende Spider-Man) vormen het dorpsplein waarop al die verhalen, spin-offs en insider-grapjes elkaar ontmoeten. Oppervlakkig gezien zit het met heel veel dingen goed in Avengers: Age of Ultron: er is humor, er is spektakel en Joss Whedon en zijn team hebben heel erg hun best gedaan om de film ook nog over iets meer te laten gaan dan alleen bioscoopsensatie. Enter de superschurk: de door Tony Stark/Iron Man ontworpen artificiële intelligentie Ultron. Die is zo rationeel dat hij wereldvrede interpreteert als het uitroeien van de mensheid (geen mensen, geen oorlog). Behalve deze vijand van binnenin zijn er ook nog wisselende allianties met andere helden en schurken.

Dat vergt een hoop uitleg en dat gaat ten koste van de echte verwikkelingen. Maar dan zijn er weer van die scènes als de eindstrijd op een zwevend plateau waarin alle helden in slowmotion rondom een ronddraaiende kern vliegen en de camera er tussendoor cirkelt. Dat is waar IMAX, 3D en de spektakelfilm voor zijn uitgevonden.

    • Dana Linssen