Google en Facebook azen tegelijk op de mobiele beller

Een nieuw netwerk en een andere manier om te bellen; Google en Facebook willen meer grip op de smartphone.

Twee Amerikaanse internetbedrijven kondigen op dezelfde dag producten aan waarmee ze meer macht op de smartphone willen krijgen. Technologie en telecombranche overlappen elkaar nog meer.

A new way to say hello. Dat is de slogan waarmee Google gisteren een nieuwe dienst aankondigde: Project Fi, een mobiel netwerk in de VS dat gebruik maakt van de infrastructuur van T-Mobile en Sprint. Gebruikers kunnen bellen via wifi-hotspots of het 4G- en 3G-netwerk, en wisselen zonder onderbrekingen. Voor Amerikaanse begrippen is Project Fi goedkoop: 20 dollar per maand en 10 GB voor elke gigabyte die aan mobiele data verbruikt wordt.

Project Fi begint als een beperkte test – alleen beschikbaar in de VS en voor een klein aantal telefoons – maar Google heeft serieuze plannen om zich als provider te ontwikkelen. Het internetbedrijf biedt al internet via glasvezel aan in een aantal Amerikaanse steden.

Ook Facebook zegt Hello: het sociale netwerk – de voornaamste concurrent van Google – introduceerde gisteren de app Hello. Die vervangt de standaard belmethode op Android-toestellen en koppelt telefoonnummers automatisch aan de Facebook-database. De Hello-app vervangt het gebruikelijke scherm met cijfertoetsen waarmee je anderen belt en is rechtstreeks verbonden met chatdienst Facebook Messenger. Zo hoopt het sociale netwerk gebruikers te verleiden vaker tekstberichten te versturen en telefoongesprekken te voeren via Facebook. Het voordeel, aldus Facebook: nummerherkenning werkt ook bij vreemden en het is makkelijker ongewenste telefoontjes te blokkeren, bijvoorbeeld colporteurs of oplichters.

Facebook telt 1,4 miljard gebruikers. Een eerdere mobiele app, Facebook Home uit 2013, die Android-toestellen in Facebook-telefoons omtoverde, was geen succes.

    • Marc Hijink