EU verdrievoudigt het budget voor reddingsoperaties Middellandse Zee

Premier Mark Rutte in gesprek met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
Premier Mark Rutte in gesprek met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Foto EPA / Olivier Hoslet

De Europese Unie heeft tijdens een spoedbijeenkomst besloten het budget voor de reddingsoperaties van migranten in de Middellandse Zee te verdrievoudigen, om verdere tragedies te voorkomen, meldt persdienst AFP. Momenteel is voor reddingsoperaties drie miljoen euro beschikbaar.

De Europese leiders zorgen voor extra schepen, vliegtuigen en helikopters om zo veel mogelijk levens te kunnen redden. Duitsland en Frankrijk zegden twee schepen toe, Groot-Brittanië drie schepen, drie helikopters en twee grenspatrouilleschepen. De Britse premier David Cameron:

“Als het land met het grootste defensiebudget kunnen we een echte bijdrage leveren.”

‘Afrika ook verantwoordelijk’

Nederland draagt bij met een patrouillevliegtuig. Premier Rutte noemde het redden van mensenlevens “de eerste prioriteit”, maar benadrukte dat Europa niet volledig de dupe van het probleem zou moeten worden. Afrika, “de bron van het probleem”, zou collectief verantwoordelijkheid moeten nemen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel:

“We willen snel handelen, wat resulteert in het verdrievoudigen van de financiële middelen. Wat betreft Duitsland kan ik zeggen: als het niet voldoende is, moeten we opnieuw in overleg. Geld moet hier geen probleem zijn.”

over de bijeenkomst

De problematiek rond vluchtelingen die per boot de Middellandse Zee naar Europa oversteken wordt volop bediscussieerd nadat dit weekend zo’n achthonderd vluchtelingen overleden na het zinken van hun boot. Er wordt gesproken van de ergste ramp op zee sinds de Tweede Wereldoorlog. Vandaag kwamen Europese leiders met spoed bijeen op de EU-top om praktische maatregelen te formuleren, waarmee nieuwe rampen moeten worden voorkomen.

Vanmiddag gaven NRC-redacteuren antwoord op lezersvragen over het onderwerp. Lees ook ons Dossier bootvluchtelingen, een gids met de beste artikelen en producties.