Eerste corrector eindexamen is vanaf 2016 docent van andere school

De eindexamens op de middelbare school worden vanaf 2016 eerst door een docent van een andere school beoordeeld. Pas daarna mag de ‘eigen’ docent het eindexamen nakijken, schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tijdens zijn bezoek aan de eindexamenklachtenlijn van scholierenvakbond LAKS. Foto ANP / Lex van Lieshout

De eindexamens op de middelbare school worden vanaf 2016 eerst door een docent van een andere school beoordeeld. Pas daarna mag de ‘eigen’ docent het eindexamen nakijken, schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een brief aan de Tweede Kamer. Voorheen was dat andersom.

Het omdraaien van de eerste en tweede correctie van het eindexamen zou moeten leiden tot een zorgvuldiger beoordeling. Uit de brief:

De tweede corrector (een leraar van de andere school) heeft geen houvast meer aan de resultaten van de eerste correctie en zal dus alles nakijken. De (oorspronkelijk) eerste corrector doet een zorgvuldige eindcontrole, omdat het om ‘zijn’ of ‘haar’ leerlingen gaat. Er wordt dus beide keren integraal naar het gemaakte werk gekeken.

andere optie

Een andere optie was om de eerste en tweede correctie gelijktijdig te laten plaatsvinden. Daardoor werd de beoordeling zorgvuldiger, maar het kostte veel tijd, waardoor deze optie minder populair was onder docenten. Het omdraaien van de correcties leidt daarentegen niet tot meer/minder werkdruk.

In 2017 wil Dekker het effect van de maatregel beoordelen.

zorgen over geloofwaardigheid

In 2013 zei Dekker al (€) dat hij zich zorgen maakte over de correctie van het eindexamen. Uit een rapport van exameninstituut Cito (pdf hier te vinden) bleek toen dat de eerste correctie vaak te soepel verloopt, en dat in slechts eenderde van de gevallen de tweede correctie geheel volgens de regels gebeurt. Kamerleden maakten zich zorgen, omdat de geloofwaardigheid van de eindexamens ook door diefstal al onder vuur lag.

Hoe komt dat dan? Voornamelijk door tijdsdruk. De eerste corrector stuurt het examen pas laat op, of de tweede corrector heeft nog te veel nakijkwerk liggen. Ook kan de tweede corrector zich laten leiden door de aantekeningen van de eerste corrector. Dat is kwalijk: de eerste corrector kent de leerling vaak persoonlijk, en is nogal eens bereid met de hand over het hart te strijken.

Lees verder in ons archief: De tweede corrector gelooft het vaak wel (€)

    • Sterre van der Hee