Economische groei in bijna alle provincies in 2014

In bijna alle Nederlandse provincies groeide de economie vorig jaar. Door lagere vraag naar aardgas was in Groningen en Friesland een krimp te zien. Dat blijkt vanmorgen uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foto: ANP / Lex van Lieshout

In bijna alle Nederlandse provincies groeide de economie vorig jaar. Door lagere vraag naar aardgas was in Groningen en Friesland een krimp te zien. Dat blijkt vanmorgen uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse economie groeide in zijn geheel met 0,9 procent in 2014. Flevoland kende met 2,2 procent de sterkste economische groei. Die werd vooral veroorzaakt door de landbouw en de sterke aanwezigheid van de leaseautobranche.

Groei in Utrecht en Brabant, krimp in het noorden

Noord-Brabant en Utrecht groeiden met 1,7 procent ook harder dan gemiddeld. De Brabanders hebben deze groei te danken aan de machine-industrie. In Utrecht komt de groei volgens het CBS vooral door sterke ontwikkelingen in de informatie- en communicatieservice Utrecht-stad. Met 1,8 procent is de Domstad de sterkste groeier van alle grote steden.

2014 was een uitzonderlijk warm jaar, waardoor de vraag naar aardgas daalde. Het verminderen van de gasproductie laat duidelijk zijn sporen na op de economische groei van de twee noordelijke provincies. In Friesland kromp de economie met 0,7 procent, Groningen zag een terugval van 7,3 procent. Als delfstoffen niet worden meegerekend, komen Groningen en Friesland uit op een groei van respectievelijk 1,3 en 0,4 procent.