#DvdW: vandaag is het Werelddag van het Boek

Dagelijks bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz wat er actueel is in boekenland. Honderdvijfenzestig jaar geleden overleed de Engelse dichter William Wordsworth (1770-1850). Maar dat is niet de reden dat de UNESCO 23 april tot Werelddag van het Boek en het Auteursrecht heeft uitgeroepen. Welke sterfgevallen waren dat wel?

ShakespeareDe 23ste april is de sterfdag van twee van de grootste schrijvers uit de wereldliteratuur (die ook nog eens in hetzelfde jaar overleden): William Shakespeare (1564-1616), van wie bovendien wordt aangenomen dat hij op 23 april is geboren, en Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616). Als reden voor de keuze voor de datum van de Werelddag van het Boek geeft UNESCO ook nog het overlijden van de wat minder bekende Peruaanse chroniqueur Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616) en vreemd genoeg niet dat van de Nederlandse dichter Bertus Aafjes (1914-1993). Maar zeker zo belangrijk is dat de 23ste april ook de geboortedag is van de IJslandse Nobelprijswinnaar Halldór Laxness (1902-1998) en Vladimir Nabokov (1899-1977). Je kunt je slechtere dagen voorstellen om het boek in het zonnetje te zetten.

Voor meer afleveringen van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz