Duizenden mensen geëvacueerd na uitbarsting vulkaan in Chili

De vulkaan Calbuco na de uitbarsting van gisteravond, bezien vanuit het stadje Puerto Montt
De vulkaan Calbuco na de uitbarsting van gisteravond, bezien vanuit het stadje Puerto Montt Foto AFP/Diego Main

Rond 18.00 uur gisteravond is de Chileense vulkaan Calbuco voor het eerst in 43 jaar uitgebarsten. Vanochtend vroeg volgde een tweede uitbarsting. Tot nu toe is niemand gewond geraakt of als vermist opgegeven, maar uit voorzorg is iedereen binnen een straal van twintig kilometer geëvacueerd.

Zo’n 5.000 mensen wonen in het gebied dat moet worden ontruimd. Het ministerie van Binnelandse zaken heeft laten weten dat er tegen middernacht al zo’n 4.000 mensen in veiligheid zijn gebracht. De vulkaan ligt in de regio Los Lagos, zo’n 1.300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Mensen in het dorp Ensenada hebben hun huizen moeten verlaten.

Ook in Argentinië maatregelen

Veel publieke gebouwen en scholen zijn gesloten en vluchten zijn geannuleerd vanwege de vulkanische as die in de lucht is gespoten. Tot aan een gebied in het zuiden van Argentinië zijn er noodmaatregelen genomen om de mogelijke komst van het vulkanische as op te vangen.

De uitbarsting kwam onverwacht, ook al wordt Calbuco - 2.003 meter hoog - gezien als een van de drie gevaarlijkste vulkanen van de in totaal negentig actieve vulkanen in Chili. Voorafgaand aan de uitbarsting werd een kleine serie aardbevingen waargenomen.

De uitbarsting leverde mooie plaatjes op:

Foto AFP/David Cortes

Foto AFP/David Cortes

Foto AFP/Diego Main

Foto AFP/Diego Main

Foto Reuters/Rafael Arenas

Foto Reuters/Rafael Arenas

Foto AP/Carlos F. Gutierrez

Foto AP/Carlos F. Gutierrez