Martin Lodewijk en de laatste pagina

„In 2004 begon Martin Lodewijk aan het nieuwe Agent 327 album De Daddy Vinci Code. Nu, ruim tien jaar later, werkt hij daar nog steeds aan.” Met die woorden begint de documentaire Martin Lodewijk en de laatste pagina van Koert Davidse. Op zijn werkplek in Rotterdam-Zuid, met uitzicht over de stad, is te zien hoe hij met een pennetje zijn potloodschetsen inkt, terwijl hij vertelt over zijn geheim agent. In vogelvlucht komt zijn carrière voorbij: als jongen grapjes tekenen voor vijf gulden voor bladen met vrouwen in badpak, striptekenaar voor Het Parool en reclametekenaar. Via Jan Kruis krijgt hij van stripblad Pep de opdracht voor een parodie op James Bond. Die slaat zo aan, dat liefhebbers reikhalzend uitkeken naar het nieuwste album, dat deze week eindelijk verscheen. Schoorvoetend vertelt Lodewijk (1939) waarom het zo lang duurde: de dood van zijn broer, de ziekte van zijn vrouw. Dan kost het steeds meer moeite om er weer in te komen. En de vingers willen ook niet meer zo goed. Maar ophouden met tekenen? Volgens collega en bewonderaar Dick Matena denkt Lodewijk dat hij dan zelf zal sterven.

Ron Rijghard