Dit is de belegger die bedrijven als Pepsi vrezen

Foto iStock

Vandaag kan de topvrouw van PepsiCo, Indra Nooyi, eindelijk eens rustig de kwartaalcijfers presenteren. Twee jaar lang was het bedrijf achter de cola van Pepsi en de chips van Lays in een strijd verwikkeld met de activistische belegger Nelson Peltz en zijn investeringsmaatschappij Trian Fund Management.

Via aandelen in het bedrijf (ongeveer 2 procent) probeerde Peltz voor elkaar te krijgen dat Pepsi zich zou opsplitsen in twee bedrijven: een voor de dranken, en een voor de snacks. En dat liet hij zo vaak mogelijk horen. Tegen de zin van Nooyi in.

Nu is de strijd voorbij (in ieder geval voor even). Maar Peltz is nog lang niet uitgeruzied. Drie vragen over de activistische belegger die bedrijven liever aan zich voorbij zien gaan.

1. Waarom zijn bedrijven zo bevreesd voor Peltz?

Peltz betekent: rumoer. Hij is geen activist zoals je een activist waarschijnlijk voor je ziet: strijdend voor een groener, duurzamer, eerlijker wereld. Nee, het doel van Peltz’ investeringsmaatschappij is om de bedrijven waar het in belegt, (nog) winstgevender en efficiënter te maken. Want dat is dan weer fijn voor aandeelhouders. Daarom koopt het fonds een hoop aandelen op - meestal tussen de twee en vijf procent - en probeert zo de beslissingen van een bedrijf te beïnvloeden.

Zo’n bedrijf is daar niet altijd blij mee. Dat beslist immers liever zelf wat goed is, kijk maar naar Pepsi. Maar negeren kan het de activistische belegger ook niet. Want dan zoekt Peltz de publiciteit, en dreigt hij met een stemming van aandeelhouders over het bestuur.

Pepsi benoemde voordat het zover kwam een adviseur van Peltz tot bestuurslid. Zo heeft de belegger ook en alsnog wat hij wil - invloed van binnenuit.

2. Doet hij dat vaker?

Ja. Eerder al bij Mondelez, van Milka en Oreos, en bij Heinz, van de ketchup. En elke keer verloopt het via een vrijwel gelijk patroon.

Nu is DuPont zijn prooi, een groot Amerikaans chemiebedrijf. Trian wil het bedrijf, net als bij Pepsi, opsplitsen. De bestuursvoorzitter van DuPont wil dat niet.

De kritiek van Trian is overigens niet slecht voor de beurskoers:

Afgelopen najaar gaf de investeringsmaatschappij voor het eerst kritiek, nu roept het aandeelhouders op vier mensen van Trian in het bestuur te stemmen, bij de volgende vergadering. In dik gedrukte kapitalen vraagt het dreigend in de brief:

“Does the CEO selling stock betray a lack of confidence in her own plans for the Company?”

En roept het uit:

“With the right changes, DUPONT CAN BE GREAT.”

Lees hier de gehele oproep:

DuPont reageerde met een eigen brief (en minder kapitalen), waarin het de aandeelhouders juist oproept voor hun kandidaten te stemmen.

3. Is hij de enige?

Er zijn meer activistische beleggers zoals Peltz. Bill Ackman, bijvoorbeeld. Hij voert een, niet onomstreden, kruistocht tegen het Amerikaanse Herbalife. Volgens hem is het bedrijf een piramidespel. En dan is er nog Carl Icahn, die bijvoorbeeld voor de splitsing van eBay en Paypal was en zich met veel andere bedrijven bemoeit.

In vergelijking met hem is Peltz maar een kleintje, berekende The Economist. Icahn beheert zo’n 22 miljard dollar, Peltz 7,6.

    • Annemarie Sterk