Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Deutsche Bank krijgt recordboete in Liborschandaal

Foto: EPA / Frank Rumpenhorst

Deutsche Bank heeft van de Britse financiële toezichthouder FCA een boete gekregen van omgerekend 2,3 miljard euro voor het frauderen met de Libor-rente. Dat meldt persbureau ANP.

Tot op heden is dit de hoogste boete die is uitgedeeld in het schandaal.

Bovenop de boete moet de grootste bank van Duitsland zeven werknemers ontslaan. Zes van hen werken in Londen en één in Frankfurt. Volgens onderzoekers van de Financial Conduct Authority waren zij direct betrokken bij pogingen om de Libormarkt te manipuleren.

Het Libor-schandaal staat voor de jarenlange stelselmatige manipulatie van de rentestanden van de Libor. Aan de hand van de Libor wordt het rentetarief bepaald waartegen banken geld van elkaar lenen.

Deutsche Bank vaker in beklaagdenbankje

Het Libor-schandaal is niet de enige zaak waarbij Deutsche Bank in het beklaagdenbankje zit. De afgelopen drie jaar moest ruim zeven miljard euro worden vrijgemaakt om allerlei andere rechtszaken af te kopen.

Er lopen nog onderzoeken naar een mogelijke manipulatie van wisselkoersen door Deutsche Bank, het schenden van Amerikaanse handelssancties en naar misstanden bij de verkoop van financiële producten.

De Rabobank was ook betrokken bij het Libor-schandaal en kreeg daarvoor een boete van omgerekend bijna 800 miljoen euro. Ook werd een voormalige handelaar van de Rabobank door de FCA voorgoed verbannen uit de Britse financiële sector. De affaire kostte verder topman Piet Moerland en Sipko Schat de kop.