In beeld

De Russische nederlaag gedenken in Afghaans jihadmuseum

In de Afghaanse stad Herat is een Jihad-museum ingericht ter herdenking van de inval in Afghanistan door de Sovjet-Unie in 1979 en de 10 jaar durende strijd tussen de moedjahedien en de Russen die erop volgde. Het museum ligt op een heuvel en is omringd door weelderige struiken en de overblijfselen van een strijd die in deze stad alleen al duizenden mensen het leven kostte. Ongeveer een miljoen Afghanen zou zijn omgekomen, tegenover 15.000 Sovjetsoldaten. In het museum lijkt de overwinning op het Sovjet-leger dat in 1979 Afghanistan binnenviel te worden verheerlijkt, al zeggen de oprichters dat hun doel uitsluitend bestaat uit door blijvende herinnering van de offers en wreedheden, zodat volgende generaties de dramatische beslissingen van hun voorvaderen kunnen voorkomen.
Het jihadmuseum, Herat, Afghanistan, 12 april 2015.
AP / Massoud Hossaini
AP / Massoud Hossaini
Sovjet-wapens.
AP / Massoud Hossaini
AP / Massoud Hossaini
AP / Massoud Hossaini
Gids Sayed Hassan tijdens een interview met The Associated Press.
AP / Massoud Hossaini
Gids Sayed Hassan.
AP / Massoud Hossaini
Een nagebouwde moedjahedien-vergadering.
AP / Massoud Hossaini