De nieuwe films van deze week op een rij - welke zijn de moeite waard?

Welke films gaan deze week in première en zijn ze het kopen van een bioscoopkaartje waard? Deze week zijn het acht films en volgens de NRC-recensenten zit er “voor ieder wat wils bij”.

Scène uit de film Atlantic.
Scène uit de film Atlantic. Foto screenshot YouTube

Welke films gaan deze week in première en zijn ze het kopen van een bioscoopkaartje waard? Deze week: Kurt Cobain: Montage of Heck, Atlantic., It Follows, Jimi: All Is by My Side, Avengers: Age of Ultron, When Marnie Was There, Next Goal Wins en Bears. Het zijn er acht en volgens de NRC-recensenten zit er “voor ieder wat wils bij”.

Kurt Cobain: Montage of Heck ★★★★★

Het was even wachten, maar eindelijk is hij daar dan: de geautoriseerde documentaire over Kurt Cobain, voorman van Nirvana, de “stem van Generatie X”. Iedereen werkte mee aan Kurt Cobain: Montage of Heck: familie, Nirvana en weduwe Courtney Love. Volgens NRC-recensent Coen van Zwol niets meer dan lof over de docu waarbij documentairemaker Brett Morgen Cobains dochter wist te strikken als producer:

“Wat van Montage of Heck beklijft, is het beeld van een menselijke draaikolk: verknipt, rancuneus, overgevoelig. Iemand die kapot maakt wat hij liefheeft en daarover zeer lucide praat. De onderstroom is fatalistisch: Cobain was een vlinder in een orkaan, kansloos.”

Collega-recensent Gijsbert Kamer van de Volkskrant keek Montage of Heck met veel plezier en noemt de docu “adembenemend”:

“Ontroerend zijn de vrolijke beelden van de kleine peuter Kurt die Kerstmis viert met zijn familie. Hij oogt gelukkig als hij in de camera roept: ‘Hi, I’m Kurt Cobain.’★★★★★”

Op de recensiewebsite Rotten Tomatoes waar 26 mensen de docu beoordeelden, komt het gemiddelde uit op 5 sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“Montage of Heck laat zien hoe goed Cobain was en laat je met de vraag achter: hoeveel beter had hij nog kunnen worden.★★★★★”

Bekijk hieronder de trailer van Kurt Cobain: Montage of Heck:

Atlantic.★★★★☆

Atlantic. gaat over de Marokkaanse visserszoon Fettah die op zijn surfplank richting Spanje vaart. Of hij voet aan wal zet of verdrinkt? Laten we zeggen dat hij klem zit. Zijn dorp is te klein geworden, maar Europa is ver. Volgens NRC-recensent Coen van Zwol maakt de vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee Atlantic. heel actueel. Hij is te spreken over het regiedebuut van Jan-Willem van Ewijk, maar de film moet wel op groot scherm bekeken worden:

“Het is zo’n film die je echt op een groot doek moet zien. Dan hypnotiseren de lyrische, weidse shots van Marokkaan Fettah op zijn surfplank, op weg naar het onbekende. Een huiskamer is voor zoiets te klein.”

Collega-recensent Floortje Smit van de Volkskrant keek de film en volgens haar lopen rauw realisme en paradijselijkheid in Atlantic. naadloos inelkaar over:

“De film romantiseert, maar gaat ook over romantiseren - over die drang om over de horizon te kijken, die nu eenmaal de mens eigen is.★★★★☆”

Filmwebsite IMBd waar 14 mensen de film beoordeelden, komt uit op een gemiddelde van 3 sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“Alleen al de mooi geschoten shots maken het het kijken waard.★★★☆☆”

Bekijk hieronder de trailer van Atlantic.:

It Follows ★★★★★

In horrorfilm It Follows is er “iets” wat de hoofdpersonen op de hielen zit. Het is een van de oudste angsten: je hebt het gevoel dat je achtervolgd wordt, maar je weet niet waardoor of door wie. Volgens NRC-recensent Dana Linssen is dit horrorsucces een “koopje”, maar is de spanning in de film echt angstaanjagend:

“De film presenteert angst als iets besmettelijks, iets viraals en maakt daarbij scherpzinnig gebruik van de puinhopen van post-9/11 Amerika en de dreiging van de volgende economische crisis.”

Collega-recensent Berend Jan Bockting van de Volkskrant keek de film en volgens hem is het er één die lang in je gedachte naëbt:

“De kracht van It Follows schuilt in het sterke concept, dat net als horrorklassieker A Nightmare on Elm Street wordt afgebakend door strenge regeltjes en stevig inzet op een gevoel van ondraaglijke rusteloosheid: niemand is ooit echt veilig.★★★★☆”

Op de recensiewebsite Rotten Tomatoes waar 157 mensen de film beoordeelden, komt het gemiddelde uit op 5 sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“Als je echt van horror houdt, is dit de film die je moet gaan kijken. Alles klopt.★★★★★”

Bekijk hieronder de trailer van It Follows:

Jimi: All Is by My Side ★★★★☆

All Is by My Side die zich beperkt tot Hendrix jaar in Londen (1966-1967), biedt een portret van het eigenzinnige gitaarbeest – invoelend gespeeld door rapper André Benjamin van Outkast. Het verhaal baseert zich vooral concentreert op de drie vrouwen die vlak voor zijn doorbraak rond de zachtmoedige gitarist cirkelden: model Linda Keith, vriendin van Stones-gitarist Keith Richards, kapster Kathy Etchingham en (de fictieve) Ida die hem graag wil inlijven bij de burgerrechtenbeweging. Volgens NRC-recensent André Waardenburg is het een sterke film, maar is het jammer dat de erven van Hendrix dwars lagen:

“Het muzikale vuurwerk ontbreekt. En de gesprekken die Ida met Hendrix voert, voelen misschien weinig spectaculair, maar ze leggen veel bloot over de mens Hendrix.”

Collega-recensent Bor Beekman van de Volkskrant keek de biopic ook en noemt hem wat “onbevredigend”:

“All Is by My Side bestrijkt grofweg een jaar uit het leven van Hendrix, de aanloop naar diens supersterrenstatus. De flegmatieke gitaarvirtuoos uit Seattle was er schijnbaar ineens, in het popwereldje van Londen, halverwege de jaren zestig.★★★☆☆”

Filmwebsite IMBd waar 67 mensen de film beoordeelden, komt uit op 3 sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“All Is by My Side is niet echt spannend. Sommige scènes zijn het waard om naar te kijken, maar dat komt dan vooral omdat Benjamin een fijne uitstraling heeft. Verder blijft de vonk achterwege.★★★☆☆”

Bekijk hieronder de trailer van Jimi: All Is By My Side:

Avengers: Age of Ultron ★★★☆☆

Drie jaar geleden eindigde The Avengers met een knallende finale waarin de titelhelden het opnamen tegen een buitenaards leger. New York veranderde in een ravage, op een imponerende manier in beeld gebracht. Om te bewijzen dat Joss Whedon dat kunstje niet is verleerd, opent hij zijn langverwachte vervolg Age of Ultron met een soortgelijk spektakel. Volgens NRC-recensent Dana Linssen komen er wel erg veel helden voorbij, maar is het een spektakel om naar te kijken:

“De eindstrijd op een zwevend plateau waarin alle helden in slowmotion rondom een ronddraaiende kern vliegen en de camera er tussendoor cirkelt. Dat is waar IMAX, 3D en de spektakelfilm voor zijn uitgevonden. Daar ga je zelfs nog een keertje voor terug naar de bioscoop.”

Collega-recensent Kevin Toma van de Volkskrant keek de film en volgens hem draait het in de film om de lol van het kabaal, de smak en de verpulvering:

“Na afloop kun je echt even niet meer normaal naar de buitenwereld kijken - alsof elke flat of straat zomaar zou kunnen worden platgewalst.★★★★☆”

Op de recensiewebsite Rotten Tomatoes waar 50 mensen de film beoordeelden, komt het gemiddelde uit op 5 sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“Deze film is in vele opzichten beter dan de eerste. Meer actie en meer geweld, bijna alles gaat kapot.★★★★☆”

Bekijk hieronder de trailer van Avengers: Age of Ultron:

When Marnie Was There ★★★★☆

De astmatische Anna maakt weinig vrienden als ze door haar adoptieouders naar het dorp wordt gestuurd om aan te sterken. Ze scheldt het gezellige dikkertje Noboko uit voor vet varken, waarna ze zichzelf vervloekt: waarom doet ze altijd zo lelijk en chagrijnig? Volgens NRC-recensent Coen van Zwol volgen de spannende scènes elkaar niet direct op in de film, maar dat maakt niet uit:

“Marnie neemt haar tijd, maar dat betaalt zich terug met mooie plotwendingen, oprechte emotie en een finale vol verbaasde anime-ogen en biggelende tranen.”

Collega-recensent Kevin Toma van de Volkskrant keek de film en beschrijft hem als “bitterzoet” en “ontroerend”:

“De regisseur heeft een zeer persoonlijke, ontroerende en gaaf geanimeerde vertelling afgeleverd, zo bitterzoet als de wals waar Anna en Marnie samen op dansen.★★★★☆”

Filmwebsite IMBd waar 20 mensen de film beoordeelden, komt uit op een gemiddelde van 4 sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“Hoewel de film sterkt begint, zakt het helaas in het midden een beetje ineen. When Marnie Was There wordt nooit compleet saai, maar het begint wel een beetje te trekken na een tijdje.★★★★☆”

Bekijk hieronder de trailer van When Marnie Was There:

Next Goal Wins ★★★★☆

Een wedstrijd met twee gezichten, kopte een Australische krant destijds spottend. De eerste helft 16-0; de tweede helft 15-0. De 31-0-nederlaag van Amerikaans-Samoa tegen Australië in de voorronde van het WK voetbal van 2002 staat nog steeds in de boeken als de grootste nederlaag in de geschiedenis van het voetbal. Volgens NRC-recensent Dana Linssen is de documentaire mooi en natuurlijk nog waar ook:

“Het is verfrissend: een sportfilm pur sang die zegt dat winnen niet het belangrijkste is.”

Collega-recensent Bor Beekman van de Volkskrant keek de docu en volgens hem biedt het een unieke kijk op het tropisch voetbal:

“De documentaire kweekt begrip voor de nobele, doorvoetballende rasverliezers van Amerikaans-Samoa. Een unieke kijk op de krochten van het tropische voetbal. Niks zo mooi als glorieus verliezen.★★★★☆”

Op recensiewebsite Rotten Tomatoes waar 29 mensen de docu beoordeelden, komt het gemiddelde uit op 5 sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“Zelfs voor mensen die niet om voetbal geven is dit een echte aanrader. Bijna niet te geloven.★★★★★”

Bekijk hieronder de trailer van Next Goal Wins:

Bears ★★☆☆☆

Alaska is een avontuurlijke plek, zeker voor een pasgeboren grizzlybeer. In de documentaire Bears ontdekken twee welpen dat de uitgestrekte wildernis niet alleen een leuke speelplaats is. Hoewel het over beren gaat, is NRC-recensent André Waardenburg van mening dat de film helemaal niet zo berespannend is:

“Dat Bears is gemaakt door Disneynature betekent blijkbaar dat bloederige taferelen koste wat kost vermeden moeten worden. Stel je voor dat kinderen overstuur raken!”

Collega-recensent Berend Jan Bockting van de Volkskrant keek de film en volgens hem moeten bij de Disneys Nature-tak, de beertjes bij voorkeur superschattig zijn:

“Bears is op zijn best als het berenleven direct door een fluffy Disneybril wordt bezien.★★★☆☆”

Filmwebsite IMBd waar 64 mensen de film beoordeelden, komt uit op een gemiddelde van vier sterren. Een van de recensenten schreef het volgende erover:

“Sommige films maken je aan het lachen of aan het huilen, deze film laat je “aaw” zeggen. Deze documentaire waar het om wilde beren draait, is iets te schattig.★★★★☆”

Bekijk hieronder de trailer van Bears:

    • Maarten Back