De directeur van de kerk neemt graag een actieve zithouding aan

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Haaije Feenstra (53), directeur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.

Wat verdien je?

“Ik verdien 120 duizend euro per jaar. Dat staat ook gewoon op internet en we volgen daarin de regelgeving. Er zijn wel verhalen gecreëerd die niet kloppen, dat vind ik vervelend. Mijn salaris staat al vijftien jaar gewoon in het jaarverslag.”

Hoe ziet je werkplek eruit?

“Het is vrij eenvoudig, gekenmerkt door een zekere soberheid. Er staan een werktafel en zes mooie rode stoelen met een actieve zithouding. In sommige stoelen zit je zo onderuitgezakt, maar deze stoelen zorgen ervoor dat mensen een beetje voorover leunen. Kom op, een stapje naar voren.”

“Aan de muur hangen vier schilderijen van Marc Chagall. Die reizen mijn hele werkzame leven al mee, van kantoor naar kantoor. Bij het afscheid van mijn vorige baan bij het Bijbelgenootschap heb ik een schilderij van de Friese kunstenaar Henk Pietersma gekregen. Het werk heet ‘De overgave’ en het hangt nu ook hier.”

Haaije Feenstra, directeur van de dienstenorganisatie van de protestantse kerk.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Wat staat er op de agenda voor vandaag?

“Natuurlijk hele interessante dingen. Vanmiddag hebben we een intern overleg over ontwikkelingsgelden. Als kerk hebben we projecten om derdewereldlanden te steunen en daar krijgen we een deel subsidie voor van de overheid. Maar het geld dat beschikbaar is voor ontwikkelingssamenwerking is ernstig verminderd, dus daarover gaan we vanmiddag in gesprek.”

“Verder vergader ik vandaag over de ledenadministratie, een soort ICT-afspraak dus. We hebben twee miljoen leden in een landelijke database, die door veel mensen wordt gebruikt. Dat betekent dat het goed bijgehouden moet worden en goed moet functioneren. Zeker omdat de vrijwilligers die ermee werken vaak niet goed opgeleid zijn in de ICT. Het moet gemakkelijk zijn voor hen om hun weg erin te vinden. En ICT heeft één kenmerk: zodra het klaar is, zijn er weer nieuwe mogelijkheden.”

Bel je eigenlijk nog?

“De telefoon is een belangrijk instrument, maar op kantoor probeer ik zo min mogelijk te bellen naar collega’s. Het breekt zo snel in. Ik vind het vervelend wanneer mensen tijdens een vergadering in en uit lopen doordat de telefoon steeds gaat. Dat doe ik dus zelf ook niet. Vaak heb ik wel een bellijstje als ik naar huis ga, die stelt mijn secretaresse op. Het verschilt per dag hoeveel mensen daarop staan, meestal drie tot vijf. Ik bel in de auto op weg naar huis.”

Het uitzicht van Haaije Feenstra vanaf het kantoor in Utrecht waar 300 mensen werken.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Hoeveel minuten of uren vergader je vandaag?

“Ik kan gerust zeggen dat 70 procent van mijn tijd bestaat uit overleg. Maar daar hoort ook het vertellen van de goeie verhalen bij. Over dingen die beter gaan en die moed geven voor de toekomst. Ook dat is een belangrijk deel van mijn werk.”

“En een organisatie met vierhonderd medewerkers waar 70 miljoen per jaar in om gaat, geeft altijd weer dilemma’s en uitdagingen. Het vraagt om zorgvuldigheid en transparantie. Ik heb te maken met plaatselijke kerkgemeenten, nieuwbouwprojecten, ontwikkelingshulp. Eigenlijk heb ik de meest veelzijdige baan van Nederland.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Ook met de directeur van Dirk die boterhammen voor het hele gezin smeert en de financieel directeur van LeasePlan die op het hoofdkantoor neerkijkt.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.

    • Jolanda van de Beld