Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

De Aanslag van Harry Mulisch is er nu als strip. Bekijk de eerste tien pagina’s

Na het toneelstuk en de film wordt De Aanslag, het bekende boek van Harry Mulisch, ook in stripvorm uitgegeven. Tekenaar Milan Hulsing maakte de tekeningen. Bekijk hier vast de eerste tien bladzijden van het stripboek.

Na het toneelstuk en de film wordt De Aanslag, het bekende boek van Harry Mulisch, ook in stripvorm uitgegeven. Tekenaar Milan Hulsing maakte de tekeningen, NRC-redacteur Ron Rijghard sprak met hem (€). “De Aanslag is een mooi boek, met een duidelijk plot, waar je als tekenaar houvast aan hebt.”

In De Aanslag wordt het leven van Anton Steenwijk getekend door een tragisch voorval in zijn jeugd in de oorlogsjaren. Als zijn broer Peter een lijk voor de deur vindt, dat hij wil verplaatsen, wordt hij neergeschoten door de Duitsers. Zijn ouderlijk huis wordt in brand gestoken, zijn ouders worden afgevoerd.

‘klare stijl’

De tekeningen moesten “passen bij de klare stijl van Mulisch”, zei Hulsing, dus het werden expressieve lijntekeningen, wild en krasserig. “De Aanslag moest helder worden.”

Persoonlijke redenen om De Aanslag van Harry Mulisch tot een strip te bewerken, heeft Hulsing genoeg. Toen zijn uitgever de suggestie deed, was hij meteen enthousiast, want hij houdt van het werk van Mulisch. [...] “Het is een oorlogsroman die ook verschillende naoorlogse periodes bestrijkt die interessant zijn.”

In het boek gooit Hulsing het plot wat om. Waar Mulisch eerst over de aanslag verhaalt, leek het Hulsing interessant het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van Anton.

Hulsing snijdt aan het begin van de strip meteen naar de magische ontmoeting van de jonge Anton met een mysterieuze vrouw, in de cel waar hij de nacht na de aanslag wordt opgesloten. In het donker kan hij haar niet zien. Zij is waarschijnlijk een van de schutters bij de aanslag.

Hulsing: „Die scène is een korte proloog, bijna buiten de tijd. De strip start eigenlijk in 1952. Het verhaal maakt sprongen in de tijd, van 1952 naar 1959, naar 1966, naar 1976, naar 1981. Op die momenten wordt Anton, die lijdt aan een soort zelfgekozen geheugenverlies, steeds herinnerd aan de aanslag. Wat er is gebeurd, en waarom, vertel ik beetje bij beetje in flashbacks.

Verder lezen? Hier het hele verhaal: De aanslag en het raadsel van de schuld (€).
Bekijk hieronder vast de eerste tien pagina’s van het stripboek, uitgeverij Oog & Blik.

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik

Beeld Milan Hulsing, uitgeverij Oog & Blik