Vulkaan barst na 43 jaar uit

Chilenen kijken naar de kilometers hoge aswolk boven de Calbuco. Foto Giordana Schmidt/AFP

Duizenden mensen in het zuiden van Chili zijn gisteravond en vanochtend geëvacueerd nadat de vulkaan Calbuco voor het eerst in 43 jaar was uitgebarsten. Tot nu toe is niemand gewond geraakt of als vermist opgegeven, maar uit voorzorg zijn zo’n vijfduizend mensen binnen een straal van twintig kilometer naar veiliger oorden overgebracht. De vulkaan ligt in de regio Los Lagos, zo’n 1.300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Veel publieke gebouwen en scholen in het gebied rondom de Calbuco zijn gesloten. De Chileense autoriteiten hebben vluchten geannuleerd vanwege vulkanische as in de atmosfeer. Buurland Argentinië heeft maatregelen genomen in de zuidelijke stad Bariloche, ongeveer 100 kilometer van Calbuco. Burgers kregen te horen dat ze binnen moeten blijven, vanwege verwachte aswolken. De uitbarsting van de Calbuco kwam onverwacht, ook al wordt de 2.003 meter hoge vulkaan gezien als een van de drie actiefste van Chili. (AFP, BBC)