Flash Crash-bengel opgepakt

Hij wordt door de Britse tabloids al de ‘Hound of Hounslow‘ genoemd: de jachthond van Hounslow. In zijn ouderlijk huis in die Londense voorstad werd gisteren de 36-jarige Navinder Singh Sarao gearresteerd op verdenking van het (mede) veroorzaken van een zeer kortstondige maar uiterst heftige beurskrach in de Verenigde Staten in mei 2010.

Die crash staat bekend als de ‘flash crash’. Binnen vijf minuten tijd verdampte toen voor miljarden dollars aan waarde op de Amerikaanse beurs, waarna die zich vervolgens weer miraculeus herstelde in een paar seconden.

Sarao zou een van de masterminds zijn geweest achter die crash. Met behulp van computers zou hij de beurs hebben gemanipuleerd. De Amerikaanse autoriteiten verdenken hem van fraude, hij wordt mogelijk binnenkort uitgeleverd. Hij zou zeker 40 miljoen euro verdiend hebben met zijn fraude. Zijn bijnaam is een typisch Britse toespeling op de Hollywoodfilm The Wolf of Wall Street, waarin een meedogenloze beurshandelaar schatrijk wordt met fraude. Sarao zou juist verre van zo’n ‘wolf’ zijn, eerder een klassieke Britse jachthond. Hij pleegde de vermeende fraude vanuit zijn ouderlijk huis. Een dure auto had hij niet. Hij had zelfs helemaal geen auto – hij reed in de Opel van zijn ouders.