Bekroonde filmmaker Rob Hof veroordeeld

Filmmaker Rob Hof tijdens de perspresentatie van de NCRV.
Filmmaker Rob Hof tijdens de perspresentatie van de NCRV. Foto ANP / Freek van Asperen

De met de Zilveren Nipkowschijf bekroonde documentairemaker Rob Hof is vanochtend door de rechtbank Rotterdam wegens fraude veroordeeld tot 150.000 euro boete. Zijn bedrijf moet 50.000 euro betalen. Hof en zijn bedrijf hebben volgens de rechtbank gefraudeerd met aanvragen voor Europese filmsubsidies.

Medeverdachte Frank William, ex-directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), kreeg de maximale taakstraf van 240 uur wegens het aannemen van steekpenningen van Rob Hof, valsheid in geschrifte en fraude met filmsubsidies.

Eerste strafproces

Hof zelf werd vrijgesproken van het omkopen van William omdat volgens de rechtbank niet bewezen is dat hij wist dat William de giften die hij van Hof kreeg, verzweeg voor zijn werkgever. De zaak-Hof is het eerste strafproces ooit over fraude en corruptie binnen de publieke omroep. Bij de besteding van miljoenen euro’s belastinggeld van onder meer NMO, een kleine publieke omroep, ging volgens de rechtbank veel mis. De verdediging had op alle punten vrijspraak gevraagd. Hofs advocaat benadrukte dat de werkwijze van Hof gebruikelijk was in zijn branche.

Lagere straffen

De straffen zijn lager dan het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand geëist had. Tegen Hof was 18 maanden cel (waarvan 6 voorwaardelijk) en tegen William 20 maanden cel (6 voorwaardelijk) geëist. De zoon en schoondochter van William hoorden vorige maand het OM respectievelijk 180 uur en 120 uur taakstraf vragen wegens hun aandeel in de fraude. De rechtbank gaat ook niet mee in die eisen. De schoondochter werd vrijgesproken omdat niet bewezen is dat zij wist dat de facturen die zij verstuurde vals waren. De schoonzoon werd wel schuldig bevonden aan het opstellen van vier valse facturen. Daarvoor kreeg hij drie dagen celstraf.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Zo werkt dat in de tv-wereld, toch?’(€)