Verdachte van moord Els Borst bekent doden van zus Loïs

D66-leden staan stil bij het overlijden van Els Borst tijdens het 100e partijcongres van de partij. Foto ANP / Martijn Beekman

De 39-jarige hoofdverdachte van de moord op Els Borst heeft achter gesloten deuren bekend dat hij zijn zus heeft omgebracht. Hij zegt dat hij handelde uit zelfverdediging, bevestigt zijn advocaat na berichtgeving van het AD. Waarom de Rotterdamse Bart van U. zich door zijn zus bedreigd voelde, kan zijn raadsvrouw niet zeggen.

Van U. woonde in Rotterdam boven zijn 43-jarige zus. Hij werd in januari aangehouden nadat zij dood was gevonden. Volgens justitie stak hij zijn zus veertig keer, weet het AD. Het Openbaar Ministerie meldde op 26 januari dat hij wegens een DNA-match ook in verband wordt gebracht met de dood van Borst. Deze zaken worden los van elkaar behandeld, in Rotterdam en Utrecht respectievelijk.

Beroep op zwijgrecht

Oud-vicepremier en D66-coryfee Borst werd vorig jaar dood gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Een intensieve zoektocht naar de dader volgde, maar dat leidde niet direct tot de aanhouding van een verdachte. De DNA-match was een ‘gelukstreffer’: Van U. meldde zich pas na de dood van zijn zus bij de politie. Hoewel hij al eerder was veroordeeld, werd pas toen zijn DNA afgenomen.

Van U. beriep zich tot nu toe op zijn zwijgrecht. Hij wil niets kwijt aan de recherche, omdat hij de politie niet vertrouwt, zegt zijn advocaat. Pas bij de rechter-commissaris deed hij een beroep op noodweer. Dat deed hij al bij zijn eerste verklaring, op 15 januari.

Waarom Van U. zich door zijn zus bedreigd voelde mag dan onbekend zijn, maar al jaren geleden was duidelijk dat hij “een gevoel van angst” had dat “ongericht en veelomvattend is”, schreef een reclasseringsmedewerker. Iedereen loopt volgens hem gevaar. De gesprekken met Van U. vonden plaats na zijn aanhouding voor verboden wapenbezit in december 2011. Hij werd onderzocht door de reclassering, een psychiater en een psycholoog.

‘Ernstige bedreiging’ en toch vrij

In 2012 werd Van U. door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot celstraf en mogelijke behandeling door een ggz-instelling. Hij ging tegen de uitspraak in hoger beroep, waarna het Hof in Den Haag het noodzakelijk achtte een diepgaand “persoonlijkheidsonderzoek” te laten doen, vanwege aanwijzingen voor “mogelijke ernstige persoonlijkheidsproblematiek”. Van U. weigerde medewerking. Het Hof noemde Van U. “zonder adequate behandeling een ernstige bedreiging voor de veiligheid in de samenleving” en veroordeelde hem tot een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar.

Bart van U. liep echter vrij rond. Nadat hij in cassatie ging, mocht hij het vervolg van zijn zaak in vrijheid mag afwachten. De zaak zou in februari opnieuw voorkomen. In de tijd die hij van het OM in vrijheid mocht doorbrengen, werden de twee moorden gepleegd waarvan hij nu de hoofdverdachte is.

Het OM in Rotterdam wil niet reageren en wijst op de pro-formazitting die morgen plaatsvindt. Van U. heeft aangegeven dat hij hier niet bij aanwezig zal zijn. Hij verblijft sinds twee weken in het Pieter Baan Centrum in Utrecht voor een psychiatrisch onderzoek, waar hij “in beginsel” aan meewerkt. “Hij is voornemens mee te werken”, zegt zijn advocaat, “maar of dat zo blijft weet ik niet.”

“Dat verschilt van dag tot dag.”

De verwachting is dat de voorlopige hechtenis van Van U. morgen wordt verlengd. “Daar ga ik ook niet om vragen”, aldus zijn raadsvrouw.

Lees verder in NRC Handelsblad: Van U. was ‘een gevaar’, maar bleef uit de cel (€)

    • Laura Klompenhouwer