Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Annemarie Penn-te Strake (61) voorgedragen als burgemeester Maastricht

Annemarie Penn-te Strake, hier als hoofdofficier van justitie in 2011.
Annemarie Penn-te Strake, hier als hoofdofficier van justitie in 2011. Foto ANP/ Marcel van Hoorn

Annemarie Penn-te Strake is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Maastricht. Ze volgt Onno Hoes op, die in december bekendmaakte op te stappen nadat er commotie was ontstaan over zijn privéleven. De 61-jarige Penn-te Strake is op dit moment lid van het college van procureurs-generaal bij het Openbaar Ministerie in Den Haag. Ze is geen lid van een politieke partij.

Penn-te Strake stond voordat ze procureur-generaal werd vijf jaar lang aan het hoofd van het arrondissementsparket in Maastricht en was ook regiohoofdofficier van justitie in Limburg. De gemeenteraad van Maastricht zegt over Penn-te Strake dat ze “de sterke kanten en kwaliteiten van Maastricht” kent en aangeeft die te willen behouden “zonder de mogelijkheden uit het oog te verliezen die zich voordoen en voortvloeien uit de veranderende samenstelling van de inwoners”.

Volgens de voorzitter van vertrouwenscommissie heeft Penn-te Strake een “krachtige, verbindende persoonlijkheid wat haar uitstekend geschikt maakt om zowel een stevige burgemeester als een innemende burgermoeder te zijn”. Naar verwachting kan ze per 1 juli aan de slag.

‘Progressief’

Onze justitieverslaggever Marcel Haenen zegt dat Penn-te Strake als een “progressieve magistraat” gold binnen het OM.

“Ze pleitte vooral voor minder strafrecht en meer mediation: bemiddeling tussen slachtoffers en daders.”

Haenen noemt haar een “onconventionele vrouw”:

“Het OM is traditioneel een bolwerk van mannetjesputters, erg hiërarchisch. Zij fladderde daar doorheen.”

Hoes stapte op

Penn-te Strakes voorganger Onno Hoes (VVD) stapte in december op na nieuwe onthullingen over zijn privéleven. Het tv-programma Pownews zond beelden uit die de twintigjarige Robbie had gefilmd tijdens een date met Hoes. Robbie onthulde op zijn website en via het programma ook meer details over zijn dates met Hoes en hun internetgesprekken. Hij maakte ook een screenshot van de agenda van Hoes openbaar. Hoes kreeg in de gemeenteraad vervolgens geen motie van wantrouwen, maar ook geen steun. Hij besloot zelf daarna op te stappen.

Het was niet de eerste keer dat Hoes vanwege zijn privéleven in opspraak raakte. Een jaar eerder werd hij zoenend met een 24-jarige jongen gefotografeerd en lekte een foto van Hoes met ontbloot bovenlijf, een foto die hij gebruikte op homodatingapp Grindr. Hij mocht daarna op het nippertje aanblijven.

Lees meer: Een reconstructie van de val van Onno Hoes.